Beheer

Security
Thuiswerken

Veel Nederlanders huiverig over biometrische beveiliging

Nederlanders maken zich weinig zorgen over datalek tijdens thuiswerken.

21 juli 2020

Nederlanders maken zich weinig zorgen over datalek tijdens thuiswerken.

Veel Nederlanders zijn huiverig over het gebruik van biometrische gegevens, blijkt uit onderzoek van Unisys. Nederlanders willen hun data namelijk vaak niet delen om die beveiliging mogelijk te maken. Cybersecurity-expert Brenno de Winter vindt dat onterecht.

De helft van de Nederlanders zegt in de Unisys Security Index van 2020 zijn stem niet te willen delen om zijn identiteit te verifiëren. Maar ook andere vormen van biometrische beveiliging blijken weinig populair bij Nederlanders. Zo wijst 41 procent gezichtsherkenning af als verificatiemiddel, wil 39 procent geen vingerafdruk gebruiken en 43 procent weigert een irisscan te gebruiken. 

Volgens cybersecurity-expert De Winter is die huiverigheid vanuit een security- en privacy-oogpunt echter onterecht. "We beoordelen vaak op gevoel in plaats van op de feitelijke techniek. Een vingerafdrukscan maakt bijvoorbeeld geen foto van je vingerafdruk, maar legt herkenningspunten vast. Er ligt dus een grote uitdaging voor organisaties in het dichten van het gat tussen het daadwerkelijke risico en het gepercipieerde risico.”

Biometische oplossingen moeten veel omgevingen bovendien juist veiliger maken, vertelt Jeroen Zonnenberg, teamlead security consulting bij Unisys. "Als je thuis met je vingerafdruk of een irisscan inlogt, is dat betrouwbaarder dan alleen het gebruik van een wachtwoord.  Met mobiele apps kun je het nog veiliger en vooral makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van biometrische verificatie met een QR-code, waardoor je niets meer hoeft in te tikken."

Nederlanders erg beschermend

Volgens het onderzoek blijken Nederlanders echter niet alleen beschermend over hun biometrische gegevens, maar over al hun privédata. 47 procent wil bijvoorbeeld niet dat een organisatie toegang heeft tot hun data, en nog eens 47 procent wil niet dat organisaties hun data verkopen.

Toch maken Nederlanders zich weinig zorgen over internetveiligheid. Slechts 32 procent zegt zich daar zorgen over te maken. 23 procent heeft zorgen over hacking en computervirussen, en slechts 9 procent maakt zich zorgen over een datalek of cyberaanval terwijl ze thuiswerken. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) juist een vervijfvoudiging van het aantal cyberaanvallen heeft gezien sinds de start van de coronacrisis.

"Deze verschuiving van zorgen is logisch, gezien de uitbraak van covid-19 en de reusachtige bosbranden in bijvoorbeeld Australië. Men stelt andere prioriteiten", verklaart Zonnenberg. "Cybercriminelen zien hun kans echter schoon. Door verhoogde alertheid is men meer geneigd mails of berichten te openen over onderwerpen als het coronavirus. Hierdoor kunnen hackers makkelijker slachtoffers vinden door phishing."

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Anneke de Rooi 21 juli 2020 15:32

Natuurlijk zijn we huiverig. Waarom in vredesnaam je biometrische delen met bedrijven? En dan deze:" Een vingerafdrukscan maakt bijvoorbeeld geen foto van je vingerafdruk, maar legt herkenningspunten vast." Dat is nu precies waar het om gaat. We zijn niet achterlijk. Het gaat bij vingerafdrukken om die herkenningspunten en het gaat vooral om het vastleggen. Dat willen we gewoon niet ! Hoe maak je dat die security cowboys wijs die alleen maar in een soort gameroom zitten te kwijlen boven alle mogelijkheden die er zijn om gegevens "vast te leggen" zonder ook maar een keer na te denken of mensen dat wel willen. Security of niet, veiligheid is een excuus en een verdienmodel. Intelligentie gaat hier blijkbaar maar een kant op, de technische.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.