Innovatie & Strategie

Cloud
cloud

Veel meer vertrouwen in clouddiensten

Veel clouddiensten komen bedrijf binnen als shadow IT. Dat maakt het bepaald niet veiliger

© Pixabay CC0
13 februari 2017

Veel clouddiensten komen bedrijf binnen als shadow IT. Dat maakt het bepaald niet veiliger

Cloud computing lijkt nu volledig geaccepteerd. 93 procent van de organisaties maakt gebruik van de cloud in een of andere vorm. Doordat een groot deel van de cloudtoepassingen als shadow IT in gebruik wordt genomen, twijfelt twee derde van de IT-beslissers echter aan de beveiliging daarvan.

Dat blijkt uit het onderzoek Building Trust in a Cloudy Sky van Intel Security onder ruim 2000 senior technische beslissers wereldwijd. Intel voerde een jaar geleden een vergelijkbaar onderzoek uit.

Doorgeslagen

Opmerkelijk is dat een paar jaar geleden zorgen over de beveiliging van cloud computing veel organisaties tegenhield om er gebruik van te maken. Dat lijkt nu doorgeslagen naar de andere kant. 40 procent van de publieke clouddiensten wordt geheel buiten de IT-afdeling om in gebruik genomen. Minder dan de helft (47 procent) van de IT-afdelingen heeft daardoor inzicht in deze clouddiensten. Dat betekent vrijwel zeker dat de risico’s voor organisaties toenemen, concluderen de onderzoekers. Twee derde van de respondenten is er van overtuigd dat shadow IT het moeilijker maakt om de cloud te beveiligen. Daarnaast speelt ook nog een tekort aan cybersecurity-medewerkers. De helft heeft om die reden geprobeerd de adoptie van cloud af te remmen. En dat kan een extra reden zijn dat er meer publieke clouddiensten als shadow IT in gebruik worden genomen.

Voordeliger

Dergelijke zorgen hebben de gebruikers echter vrijwel niet, gezien hun acties. Men heeft nu meer vertrouwen in publieke clouds dan in het verleden – de meeste organisaties vinden clouddiensten minstens zo veilig en soms zelfs veiliger dan private clouds. Daarnaast gaat men ervan uit dat publieke clouds goedkoper zijn en meer inzicht in data bieden.

Zo kiest men steeds vaker voor publiekere vormen van cloud computing, ook voor gevoelige gegevens. Nog maar 24 procent werkt alleen met private clouds, terwijl dat een jaar eerder nog voor 51 procent gold en slechts 19 procent gebruik maakte van hybride clouds. Inmiddels kiest 57 procent van de organisaties voor hybride clouds. Ook heeft bijna drie kwart gevoelige data in publieke clouds staan en slaat 62 procent persoonlijke data over klanten op in publieke clouds. Terwijl ruim de helft van de respondenten (52 procent) malware heeft gedetecteerd die teruggeleid kan worden naar een cloud SaaS-applicatie.

 

 

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.