Beheer

Security
smartphones

Veel meer malware voor smartphones

Malwaremakers verhevigen aanvallen op smartphones.

© pixabay
21 september 2016

Malwaremakers verhevigen aanvallen op smartphones.

Het aantal mobiele telefoons dat is besmet met malware is in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbeld. Eén op de 120 smartphones is er nu mee geïnfecteerd.

Dat blijkt uit cijfers van Nokia Threat Intelligence Laboratories. Tot begin vorig jaar zweefden de besmettingen van mobiele telefoons rond de 0,25 procent maar zeker het afgelopen jaar is dat bijzonder sterk gestegen tot het huidige cijfer van 0,49 procent, met pieken tot ruim 1 procent.

Niet verwonderlijk is dat het gros van de malware zich richt op Android-gebruikers, aangezien dat veruit het meest wordt gebruikt als mobiel besturingssysteem. 75 procent van de malware richt zich op Android, 22 procent op mobiele telefoons onder Windows en zo’n 4 procent op iOS. De infecties geschieden vooral via besmette apps. Vaak worden die buiten de officiële appstores om gedownload.

3 malwarefamilies heersen

Bij de malware gaat het onder meer om ransomware, spyphone-apps, SMS Trojaanse paarden, agressieve adware en malware die persoonlijke gegevens steelt. Bijna de helft (47 procent) van alle aanvallen op smartphones kwam van slechts 3 malwarefamilies: Uapush.a, Kasandra.B en SMSTracker. Uapush.a is Android adware die SMS-berichten kan versturen en persoonlijke gegevens steelt. Kasandra.B is een Android Trojan die vermomd is als de Mobile Security App van Kaspersky. Hiermee krijgt een aanvaller volledige controle over de telefoon en toegang tot SMS-berichten, contactenlijsten, browsergeschiedenis en GPS-informatie. SMSTracker is een Android spyhone=app waarmee op afstand de telefoon gevolgd en gemonitord kan worden. De aanvaller kan alle SMS- en MMS-berichten volgen, telefoongesprekken en de browsergeschiedenis.

 

 

 

Inmiddels is volop mobiel antivirussoftware beschikbaar. Maar enkele eenvoudige maatregelen kunnen het risico op besmetting ook al fors verkleinen.

  1. Zorg voor sterke wachtwoorden.
  2. Onderzoek goed of een app veilig is voordat je hem downloadt
  3. Jailbreak je smartphone niet. Daarmee gaan veel beveiligingsfuncties verloren.

 

De malware is volgens Nokia weer een stuk geavanceerder dan vorig jaar. Zo is het bijna standaard om de telefoon te rooten om detectie te bemoeilijken en de volledige controle te krijgen over het apparaat. Ook worden de besmette smartphones in toenemende mate onderdeel van een botnet dat gebruikt wordt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Nokia wijst er op dat veel mobiele operators hier nog niet op voorbereid zijn en de impact hiervan niet goed inschatten.

IoT

Hoewel nu nog de smartphones een favoriet doelwit zijn voor mobiele malware, verschijnt ook steeds meer malware die zich richt op apparaten die onder het Internet of Things vallen. Zo wijst Nokia op de ransomware Locker die volgens onderzoekers van Trend Micro in staat is een smart TV onder Android te gijzelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.