Loopbaan

Carriere
Developer

Veel ICT'ers en technici te vinden in Zuidoost-Brabant

ICT- en technische beroepen minst vertegenwoordigd in Groot-Amsterdam.

14 juli 2021

ICT- en technische beroepen minst vertegenwoordigd in Groot-Amsterdam.

In en rondom Zuidoost-Brabant woonden in 2020 relatief veel werkenden met een ICT- of technisch beroep. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In deze regio heeft meer dan één op de vijf werkenden een beroep uit deze klasse. 

De groep werkenden uit de beroepsklasse Techniek en ICT maakte in 2020 landelijk 18,5% van de werkzame beroepsbevolking uit, aldus het CBS. Maar het valt op dat deze beroepsklasse zeker in zuidelijkere en oostelijke regio's oververtegenwoordigd is.

Niet alleen in Zuidoost-Brabant zijn veel werkenden in ICT en Techniek te vinden, maar ook in bijvoorbeeld Twente, de Achterhoek, rondom Zwolle en in Drenthe komen zij veel voor. Zo heeft 20% van de werkenden in Drenthe een ICT- en techniekberoep. Rondom Zwolle is dat 19,4%, in Twente 20,4% en in de Achterhoek 20,3%. Het hoogste aantal ICT'ers en technici is te vinden in de gemeenten Eindhoven (23,3%) en Bergeijk (22,3%). 

Lage vertegenwoordiging in Randstad

In de Randstad is de beroepsklasse juist veel minder vertegenwoordigd. In Groot-Amsterdam heeft slechts 15,8% van de werkenden een ICT- of techniekberoep, het laagste aantal van heel Nederland. En ook in Gooi- en Vechtstreek is het aantal ICT'ers en technici met 16,7% relatief laag. 

De opvallende verdeling heeft waarschijnlijk deels te maken met de indeling van de beroepsklasse. Binnen ICT en Techniek zitten niet alleen ICT-beroepen als softwareontwikkelaars en netwerkspecialisten, maar ook technische beroepen als metaalarbeiders, vakspecialisten natuur en techniek en ingenieurs. Hoe de verdeling van dergelijke specifieke beroepen er in Nederland uitziet, meldt het CBS niet. 

Wel meldt het CBS dat Nederland in het eerste kwartaal van 2021 478.000 ICT'ers telde. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.