Veel Android apps lekken privégegevens

23 juni 2010
Android-toepassingen geven in veel gevallen derden toegang tot gevoelige informatie of ondernemen acties waar de toesteleigenaar geen weet van heeft. Sommige toepassingen kunnen zonder toestemmingen gesprekken opzetten of sms-berichten versturen.

Deze conclusies trekt beveiligingsbedrijf SMobile Systems in een rapport over risico's van het Android-besturingssysteem.

Van de 48.000 toepassingen in de Android online winkel wijst SMobile Systems 20 procent aan als risicovol. 2 procent van de toepassingen kan een premium-sms aanvragen waardoor de telefooneigenaar op hoge kosten kan worden gejaagd. Ruim 2000 toepassingen blijken in staat zelf een telefoongesprek op te zetten, zonder tussenkomst van de eigenaar.

Onderzoeker Dan Hoffman van SMobile Systems zegt op nieuwsdienst CNet dat vele apps toegang bieden tot de inhoud van sms en e-mailberichten, maar ook over locatiegegevens van het toestel en gegevens over gevoerde gesprekken. Hoffman waarschuwt dat het feit dat de software is gecontroleerd door een App Store, of dat nu Google is voor Android of Apple voor de iPhone, geen garantie geeft dat de software te vertrouwen is.

Hoffman erkent dat er geen goede manier is om de reputatie van de app-ontwikkelaars te controleren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.