Loopbaan

Carriere
werkvloer

Vast werk groeit sterker dan flexwerk

CBS: Spanning op arbeidsmarkt neemt toe

© CBS
15 mei 2018

De spanningen op de arbeidsmarkt lopen op, zeker in de ICT. Het aantal banen en vacatures stijgt, terwijl het aantal werklozen daalt.

Voor het eerst sinds 2009 neemt in ons land in verhouding het aantal vaste werknemers harder toe dan het aantal flexwerkers, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het eerste kwartaal. Ook uit cijfers van AG Connect en Berenschot, dat voor de 19e keer samen salarisonderzoek deed, waaraan dit jaar ruim 2600 IT-professionals deelnamen, blijkt dat er steeds harder getrokken wordt aan IT’ers.

Het totale aantal banen in Nederland steeg in de eerste maanden van het jaar met 76.000. Dat was volgens het CBS de grootste banengroei sinds het tweede kwart van 2007. Er is inmiddels al vier jaar lang sprake van aanhoudende banengroei tot een totaal van ruim 600.000. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd.

Nog nooit zo veel ICT-vacatures

Met 45 duizend vacatures is de handel de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal. Het aantal openstaande vacatures in de informatie en communicatie (waar ICT onder valt) groeide naar 17 duizend, het hoogste aantal ooit gemeten. Uit eerdere cijfers van UWV blijkt dat inmiddels bijna de helft van het aantal ICT-vacatures moeilijk in te vullen is en dat er nergens zo veel krapte is als in de ICT.

Vast werk groeit sterker dan flexwerk

In het eerste kwartaal was het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 124.000 hoger dan een jaar eerder, een groei van 2,4%. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in een jaar tijd met 38.000 toe, wat neerkomt op een groei van 2% Naar verhouding groeide bij werknemers het vaste werk daarmee sterker dan het flexwerk. Dit was sinds begin 2009 niet meer voorgekomen. Ruim 73 procent van de werknemers heeft een vaste aanstelling.

Verder blijkt uit het CBS-rapport dat werknemers, maar ook zelfstandigen meer uren aan het werk zijn. Een grote groep mensen heeft meer dan één baan. Werkenden zijn in doorsnee 27 uur per week aan de slag na aftrek van vakantiedagen en ziekteverzuim. Uit de Salary Survey 2018 van AG Connect en Berenschot – waarvan de resultaten op 14 juni bekend worden gemaakt – blijkt dat zzp’ers in de ICT gemiddeld maar liefst 36 declarabele uren per week maken.

Ook ICT’ers in loondienst maken bovengemiddeld veel uren. Er wordt namelijk relatief weinig parttime gewerkt in de ICT. Werknemers die minder uren willen werken krijgen behoorlijk vaak nul op het rekest. Dat komt hoofdzakelijk doordat er zoveel vacatures open staan en de werkdruk zo hoog is, maar ook doordat de bedrijfscultuur (nog) niet goed matcht met parttime werken. Daarnaast zijn mannen – die nog altijd veel vaker fulltime werken dan vrouwen – oververtegenwoordigd in de ICT. Van de ICT’ers in loondienst die deelnamen aan het salarisonderzoek heeft 89% een vast contract en 11% een tijdelijk contract.
 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!