Innovatie & Strategie

Personal Tech
Apple pie

Vandaag iPhone-feest: wat komt er aan bod?

Apple viert feest: 10 jaar geleden kwam de eerste iPhone. Nu weer nieuwe hardware en iOS 11.

© CC BY 2.0 - Flickr Leonore Edman
11 september 2017

Apple viert feest: 10 jaar geleden kwam de eerste iPhone. Nu weer nieuwe hardware en iOS 11.

Veel ogen zijn gericht op de nieuwe iPhones die Apple dinsdag in petto heeft. Maar veel meer mensen kunnen uitkijken naar een nieuw besturingssysteem, dat ook oudere hardware een facelift kan geven.

De grote belofte van iOS11 is de introductie van Augmented Reality (AR). Dat deze technologie een grote belofte in zich houdt, blijkt wel uit het stormachtig succes van het online AR-spel Pokémon Go vorig jaar. Maar tegelijkertijd liet het spel ook zien dat zo'n futuristische app een kortstondige hype kan zijn. Na een paar maanden was voor velen de lol er af.

Maar AR als onderdeel van het besturingssysteem en volledig afgestemd op de hardware, kan een nieuwe beleving oproepen. Vooral omdat iOS 11 het mogelijk maakt 3D AR-apps te maken. Veel AR-apps maakten tot nog toe vooral gebruik van platte (2D) afbeeldingen. App-ontwikkelaars hebben zich de afgelopen maanden al voor kunnen bereiden op de introductie van 3D-AR. Het ontwikkelen van nieuwe apps zou geen groot probleem moeten zijn met de ARKit die sinds de WWDC deze zomer beschikbaar is. De spanning over waar zij mee komen, stijgt tot grote hoogte. Apple gaat er dinsdag ongetwijfeld een grote show van maken.

De iPhone is de kern van het feest

Apple heeft nog geen datum genoemd waarop iOS 11 beschikbaar komt. Voor de hand ligt dat die datum gelijk valt met de introductie van de nieuwe hardware, de kern van het feest dinsdag.

Want als de geruchten kloppen, introduceert Apple morgen drie nieuwe iPhone-typen. Er komt een nieuw topmodel waarvan nog onduidelijk is wat de naam is. Voor de hand ligt dat de nieuwe smartphone iPhone 8 gaat heten, maar ook iPhone X waart rond als naam. Verder komen er upgrades van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Geen Homebutton

Het nieuwe topmodel mist de vertrouwde Home-button. De functies zijn in iOS11 al softwarematig ingevuld. Ook krijgt de nieuwe iPhone een extra knopje aan de zijkant van het toestel. Verder heeft het toestel een centrale processor met 6 kernen als de informatie die Steve Troughton-Smith uit gelekte firmware juist is, meldt Tweakers en heeft minimaal 64 GB opslaggeheugen. Het toestel is vermoedelijk voorzien van een werkgeheugen van 3 GB, een 4K-videocamera, en krijgt een OLED-scherm met een resolutie van 1125 bij 2436 pixels.

Dit instapmodel gaat vermoedelijk 999 dollar kosten, het duurste model dat Apple tot nog toe uitbracht. Overigens zullen geïnteresseerden nog even op het toestel moeten wachten. Er schijnen in het productieproces wat tegenvallers te zijn, waardoor het toestel niet eerder dan eind oktober uitkomt, schrijft 9-to-5Mac.

Lees meer over
2
Reacties
Anti-Marc 12 september 2017 12:40

Marc: Als ik jou redenatie volg, zou er maar bar weinig nieuws zijn.
Alleen maar nieuws over de marktleider is wel heel kortzichtig.
Daarnaast is Apple een hele grote speler.
Vergelijk overigens niet Android met de iPhone, maar bijv Samsung met de iPhone.
Die fout maken wel meerdere mensen.

Smaak en voorkeur is persoonlijk, een ander merk afkraken is alleen maar productbashing.
Er wordt ook al vele jaren voor Samsung door journalisten reclame gemaakt.....

Marc 12 september 2017 01:54

Het blijft me verbazen. Al meer dan TIEN JAAR maken journalisten overal op de wereld reclame voor Apple. Dat ik in de San Francisco Chronicle in 2004 las, op de voorpagina, dat de iPod nu ook in groen verkrijgbaar was, dat kon ik nog wel verklaren - plaatselijke krant, plaatselijk nieuws. De eerste iPhone? OK, een nieuw smartphone concept.

Maar nu, na tien jaar nog liggen te hijgen iedere keer dat Apple iets ophoest?

Ze zijn niet eens markleider.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.