Innovatie & Strategie

Datamanagement
TNO gebruikt expertise dataspecialist weer optimaal

Van wekelijkse Excel-rapportages naar realtime online data

Doordat het maken van visualisaties voor TNO-klanten makkelijker wordt, stellen ze meer verdiepende vragen dan voorheen.

© CC0 - Unsplash Joshua Sortino
8 februari 2021

Onderzoekers worden nog regelmatig op dataprocessing en datamanagement gezet, ook bij onderzoeksinstituut TNO. Zonde van de kennis en expertise van deze professionals. Om die reden en omdat het huidige IT-systeem tegen de grenzen aanliep, ging de unit Healthy Living van TNO op zoek naar een meer passende tool om grote hoeveelheden data uit wetenschappelijke artikelen te extraheren. Dat bracht meerdere voordelen mee, bijvoorbeeld dat het werk voor de onderzoekers er leuker op is geworden.

Om businesscases te kunnen maken of om onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden, kloppen organisaties, vaak overheidsinstanties of industriële bedrijven, aan bij TNO. Het onderzoeksinstituut kan de klant van wetenschappelijke data en interpretaties voorzien. Die data haalt TNO uit wetenschappelijke documenten, van trial tot de uiteindelijke publicatie, zegt Fred van de Brug, onderzoeker en consultant bij TNO Healthy Living. “We brengen het hele wetenschappelijk onderzoek samen. Dat gaat van de start van zo’n onderzoek, bijvoorbeeld een voorstel of een clinical trial waarin het werk beschreven wordt, tot aan het afgeronde werk zoals een wetenschappelijke publicatie.” Collega Marco Bouman, projectmanager bij TNO, vult aan: “Onze kracht is dat we tussen grote volumes aan wetenschappelijke artikelen de relatie weten te leggen. Die combinatie is interessant voor onze klanten.”

Om die data aan te kunnen bieden, verwerkt TNO 50.000 artikelen per dag. “Uit die artikelen – dat zijn blogs en wetenschappelijke artikelen - halen we met text mining belangrijke feiten over gezondheid naar voren.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!