Management

Carriere
Rian van Rijbroek

Van Rijbroek zet zich in de kijker bij Centric-exit Sanderink

OM had haar buiten beschouwing gelaten. Maar ze wilde niet buitenspel staan?

zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek © Uitgeverij Water
4 november 2022

OM had haar buiten beschouwing gelaten. Maar ze wilde niet buitenspel staan?

“Ik heb een goede reputatie. Dat is zo”, was één van de verklaringen die Rian van Rijbroek de Ondernemingskamer gaf tijdens de zitting over de macht van Centric-eigenaar Gerard Sanderink. “Ik ben in Nieuwsuur geweest.” De zelfverklaarde cybersecurity-expert ziet validatie in haar tv-optreden, wat was voordat ze in 2018 in het leven van Sanderink kwam. Ze zegt al bijna 37 jaar securitywerk te doen.

“Ik kan goede referenties overleggen, in vertrouwen.” Daarbij gaf Van Rijbroek de Ondernemingskamer aan dat ze niet in bijzijn van de media (waaronder ook AG Connect) kon spreken over haar werk en ervaring. Dat zou namelijk mensenlevens in gevaar kunnen brengen, aldus de huidige levenspartner van Sanderink. Zij was onverwacht aanwezig op de zitting waar uiteindelijk Sanderink is losgewrikt van de IT-dienstverlener waarvan hij alle aandelen bezit.

'Verzinsel'

Deze zaak bij de Ondernemingskamer is aanhangig gemaakt door het OM, vanwege de plotse terugkeer van Sanderink in bestuursrollen bij Centric. In het verzoekschrift vroeg het OM om snel en vergaand ingrijpen bij die IT-hofleverancier van Nederlandse overheidsorganisaties. Daarbij zijn de pijlen puur gericht op Sanderink en bleven invloed, input en overtuigingen van Van Rijbroek buiten beschouwing. Op de zitting heeft zij zich er echter uit zichzelf in gemengd. Door claims te doen over cybersecurity, over haar jarenlange werk op dat gebied en over haar “goede reputatie” plus “goede referenties”.

Van Rijbroek heeft eerder al geclaimd topgeheim werk voor inlichtingendiensten te hebben verricht. Medewerkers en oud-medewerkers van geheime diensten mogen in de regel nooit vertellen dat ze überhaupt daar in dienst zijn, of wat ze doen. Daarover praten kan strafbaar zijn, heeft de Nederlandse dienst AIVD begin 2019 al uitgelegd aan de NOS. Toch schermt Van Rijbroek nu in oktober 2022 nog altijd met claims van geheime operaties.

Een eerder geval waarbij ze tegenover De Telegraaf zou hebben verklaard securitybedrijf Kaspersky in Utrecht te hebben gehackt, wordt nu door haar afgewezen. Dat verhaal was een verzinsel van journalisten en Willem Vermeend, aldus Van Rijbroek nu in de zitting. Vermeend was toenmalig zakenpartner van haar; de twee hebben eind 2017 een boek over cybersecurity en cybercrime uitgebracht.

Afgekraakt

Dat boek is toen afgekraakt door security-experts. Het bevatte niet alleen onjuistheden, maar ook vreemde koppelingen van op zich wel kloppende ICT-securityzaken die dan in combinatie onjuist leken. Daarnaast was er sprake van plagiaat in het boekwerk op naam van Van Rijbroek en voormalig minister Vermeend.

In het verweer van Sanderink voor de Ondernemingskamer hebben zowel zijn advocaat als ook hij zelf en Van Rijbroek herhaaldelijk gesteld dat er sprake is van een mediahype en een campagne van zwart maken. De media, waaronder Tubantia en het Financieel Dagblad (FD), zou bewust doen aan negatieve berichtgeving; over Sanderink, over Centric, over Van Rijbroek.

‘Alles is uitgekomen’

Dit zou al vier jaar spelen en onder meer de oprichting van een ‘cybersecuritydesk’ bij Centric hebben tegengehouden. Van Rijbroek stelt nu dat daarmee mensen en bedrijven geholpen of gered van ransomware hadden kunnen worden. Ze verwijst terug naar haar optreden in tv-programma Nieuwsuur (begin 2018) waarin ze diverse claims en voorspellingen deed. “Alles is uitgekomen”, zegt ze nu.

Ze spreekt van watchlists die zij van de Amerikaanse politiedienst FBI heeft gekregen. Op die lijsten stonden IP-adressen van Nederlandse banken, zo vertelt Van Rijbroek. De datacenters, vult ze aan. Van deze geclaimde lijst springt de levenspartner van Sanderink nu weer naar haar toen gedane waarschuwing voor “geldspuwende pinautomaten”.

Cyber kill chain

Volgens Van Rijbroek is dat fase zeven van de cyber kill chain. Die uitdrukking is wel een bestaande term in de wereld van ICT-security: afkomstig van de Amerikaanse defensietoeleverancier Lockheed Martin. Het betreft de diverse schakels in een cyberaanval, waarbij in elke fase tegenmaatregelen zijn te nemen om de aanval om zeep te helpen. Oorspronkelijk is de kill chain een militair concept voor moderne oorlogsvoering.

Op de zitting van de Ondernemingskamer heeft Van Rijbroek nog gesteld dat de zevende fase, met dus pinautomaten die gehackt zijn en geld uitspuwen, al is gerealiseerd. “Dat is uitgebracht door Interpol. Maar het wordt verzwegen door de media.” Sanderink knikte soms instemmend bij deze claims van zijn levenspartner.

Smart blockchain

Vanuit zijn mailaccount bij zijn bouwbedrijf Strukton is eind 2019 ook over hackaanvallen en geldspugende pinautomaten gecommuniceerd naar onder meer de toenmalige minister van Justitie. Sanderink was toen weer actief bestuurder bij Centric, na het opstappen van toenmalig topmanagement. In die mails aan onder meer Justitie is namens Centric het aanbod gedaan om “de digitale voordeur” van Nederland op slot te doen, met een blockchainoplossing.

Daarbij legt de afzender de link met Van Rijbroeks notie van ‘smart blockchain’, behandeld in haar tweede boek (van begin 2019). Ook dat schrijven is niet bepaald positief ontvangen. Sanderink beklaagt zich nu in de zitting bij de Ondernemingskamer over de negatieve manier waarop Van Rijbroek telkens in de media komt. “Schandalig dat dit kan in dit land.”

Centric meegesleurd

Van Rijbroek spreekt ineens van “de grote belangen hierachter”. Ze houdt de raadsleden nog voor: “Vraagt u zich af waarom ik vier jaar lang kapot geschreven wordt”. Het antwoord geeft ze gelijk zelf al: om een fraude-onderzoek te voorkomen. Dat zou dan zijn naar Sanderinks vorige levenspartner met wie hij al jaren een juridische vete voert. In deze strijd is Centric herhaaldelijk betrokken en meegesleurd.

De ontstane onrust rond de persoon Sanderink maar ook Centric tast echter dat IT-bedrijf aan. Klanten en medewerkers zijn vertrouwen verloren, oordeelt de Ondernemingskamer. Sanderink legt in de zitting de schuld daarvoor bij de media en voorgaand topmanagement. Hij verklaart dat alleen hij Centric “weer op de benen kan krijgen”. Dit plus de rest van zijn verweer en Van Rijbroeks verhaal hebben de Ondernemingskamer niet weten te overtuigen. De miljonair is donderdagavond door de rechter losgewrikt van ‘zijn’ Centric.

3
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 13 november 2022 19:42

Had het OM nog zo geprobeerd de mentaal getroebleerde en enigszins zielige Van Rijbroek buiten schot te laten, gooit dat gekkie toch nog een steen in de voor haar rimpelloze vijver.

Wim 08 november 2022 09:29

Lekker makkelijk als je nooit met iets concreets komt omdat het zogenaamd allemaal super geheim is vanwege het feit (zo beweert ze) dat ze een spion is voor buitenlandse inlichtingendiensten. Een spion die bij elke gelegenheid ongevraagd even meldt dat zij de spion is. Misschien is ze een goede kandidaat voor "Wie is de mol".

Pietertje 05 november 2022 11:32

Ze zou de bijsluiter van haar medicatie eens moeten lezen, ik vermoed dat ze er iets te veel van neemt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.