Management

Governance
Alexandra van Huffelen

Van Huffelen doet Digitale Zaken in nieuw kabinet

Bruggenbouwen prevaleert boven IT-kennis.

Alexandra van Huffelen © Rijksoverheid,  Arenda Oomen
3 januari 2022

Bruggenbouwen prevaleert boven IT-kennis.

Alexandra van Huffelen wordt de eerste bewindspersoon die expliciet Digitale Zaken tot taakgebied krijgt benoemd. Haar ervaring met het omgaan met digitale zaken komt vooral van de afhandeling van de problemen met discriminerende algoritmen bij de Belastingdienst en de Douane.

Maar een zwaargewicht in ICT is Van Huffelen allerminst. Haar partijgenoot Kees Verhoeven die veel werd genoemd, had vorige week al laten weten niets te voelen voor de functie. Maar ook Marietje Schaake - voormalig Europarlementslid voor D66 - was een kandidaat geweest met een goede achtergrond in ICT en privacyproblematiek.

Van Huffelen wordt wel geroemd om haar kwaliteiten als bestuurder die critici ruimte geeft voor het inbrengen van ideeën. De staatssecretaris moet haar aandacht verdelen over Digitale Zaken en Koninkrijksrelaties.

In het kabinet Rutte III was Van Huffelen al staatssecretaris op het departement Financiën. Ze was daar onder meer verantwoordelijk voor het afhandelen van de Toeslagenaffaire. Eerder was ze wethouder Duurzaamheid in Rotterdam, Eerste Kamerlid voor D66 en algemeen directeur van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf in Amsterdam.

12
Reacties
Ed 09 januari 2022 15:46

Toch wel aardig die koppeling tussen de reacties hier, en de nieuwsbrief van 8-1-2022: direct links onder het artikel "Bouwen aan vertrouwen" als titel van de overheidsspecial. Dat is geen humor, maar een vooruitziende blij.

Pieter van der Hoog 05 januari 2022 11:26

Laten we onze zegeningen tellen: eindelijk op kabinetsniveau aandacht hiervoor. Daar heb je een politicus/ca voor nodig. De experts zijn er al genoeg.

Johan 03 januari 2022 18:53

@WIM volgens mij is een minister die denkt verstand te hebben van ICT veel meer een risico voor de digitale veiligheid dan een minister die weet dat hij of zij op de kennis van de ambtenaren moet vertrouwen.

Johan 03 januari 2022 18:50

ICT wordt nog steeds niet echt serieus genomen door veel beleidsmakers (genoeg voorbeelden uit het bedrijfsleven en de overheid), maar ik denk dat op het niveau van een minister politieke vaardigheden belangrijker zijn dan specifieke inhoudelijke kennis. Daar moet de staf van het ministerie in voorzien; de minister zelf is meer een programmamanager.

Frank van Zanten 03 januari 2022 16:39

Helaas net als bij veel andere benoemingen in dit kabinet is vakkennis in Den Haag nog steeds geen enkele vereiste. En dat is precies de reden waarom het overal fout gaat, niets geleerd van het verleden. Politieke vriendjes is nog steeds de norm. Dit soort eigenschappen moet IEDERE bestuurder hebben en DAARNAAST dus ook vakkennis.

BasR 03 januari 2022 16:12

Ja, ze is ook zo geweldig in het bruggen bouwen voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
Onkunde in de baantjescarrousel wordt weer eens beloond.

Wim 03 januari 2022 15:32

Bruggen bouwen! Daar zullen cybercriminelen blij mee zijn. Spaart een hoop werk om binnen te komen.

Joost v.d. Eijk 03 januari 2022 12:48

Dit is het zelfde als een kok aannemen die niet kan koken.
Bruggen bouwen? Weer een slogan voor weer 4 jaar die verprutst gaan worden.

Robert van der Hall 03 januari 2022 12:39

Volgens mij gaat dit ook niet goed: de Belastingdienst heeft ze ook al niet op de rail gekregen. Jammer, want er zijn dit maal wel vaklieden binnen gehaald en op zo'n belangrijke post weer een vriendje.

Roel Westhoff 03 januari 2022 12:38

IT debacles in wording, maar 'what new' . 'Niet geremd door enige vakkennis' noem ik dat. Het 'Peter Principle' in actie. Of in normaal Nederlands. Het baantjescarrousel....

Daan Rijsenbrij 03 januari 2022 12:27

Dit is toch geen nieuw staatssecretariaat. Dat deed Raymond Knops toch ook al? Of vergis ik mij?
Vreemd is de volgorde 'Koninkrijksrelaties en Digitalisering'. Alfabetisch komt de 'D' toch voor de 'K' of is digitalisering minder belangrijk?

Daan Rijsenbrij 03 januari 2022 12:13

Het grote probleem, naast het menselijk leed, bij het afhandelen van de Toeslagenaffaire, was/is de data-chaos bij dat deel van de Belastingdienst.
Ik mag hopen dat Alexandra daarvan doordrongen is, want die data-chaos heerst bij veel overheidsorganisaties.
Daardoor kan er steeds vaker niet slagvaardig worden gehandeld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.