Loopbaan

Juridische zaken
Geldkwestie

Vakbonden vrezen banenverlies bij overname NXP

Geruchten houden Nederlandse vakbonden bezig: 'Daar gaan we weer....'

3 oktober 2016

Geruchten houden Nederlandse vakbonden bezig: 'Daar gaan we weer....'

Als de overname van NXP door Qualcomm doorgaat, vrezen de vakbonden dat dit opnieuw banen zal kosten. Eerder zorgde de overname van Freescale al voor de afvloeiing van veel medewerkers.

De bonden houden sterk rekening met banenverlies in Nederland als de overname inderdaad doorgaat. CNV-bestuurder Arthur Bot zegt in het Financieele Dagblad: "De afgelopen jaren zijn bij NXP in Nederland al duizenden mensen afgevloeid. Dan is de eerste spontane reactie toch 'Daar gaan we weer.'" Naast het banenverlies denken de bonden ook dat de positie van Eindhoven als vestigingsplaats van het hoofdkantoor onder druk komt te staan.

Volgens bestuurder Jorg Sauer van vakbond VHP2 werken er een paar honderd mensen met een hoofdkantoorfunctie in Eindhoven. "Het is natuurlijk nog prematuur, maar Qualcomm zal die functies in zijn hoofdkantoor in San Diego onder willen brengen. Hier zal wel een soort satelliet overblijven, maar hoeveel mensen hierdoor hun werk kunnen houden weet ik niet", zegt Sauer vandaag in het Eindhovens Dagblad.

Na de overname van Freescale door NXP vorig jaar bleef Eindhoven hoofdkantoor. Maar Sauer weet dat sindsdien ook business units worden aangestuurd vanuit de VS. Sauer wijst er in het FD op dat NXP met zijn notering aan technologiebeurs Nasdaq en een Amerikaanse CEO nu al vrijwel een Amerikaans bedrijf is, maar dat na een eventueel samengaan met Qualcomm helemaal zal zijn. Al sluit hij niet helemaal uit dat Qualcomm de nieuwe combinatie om fiscale redenen statutair in Nederland zou willen onderbrengen.

Sociaal plan

De vakbonden zijn in elk geval blij dat begin dit jaar een goed sociaal plan is afgesproken met de directie van NXP. Dat is van kracht tot en met 31 december 2018. Sauer: "Het is nog wat prematuur om het te zeggen, maar als de overname doorgaat en vervelende gevolgen heeft voor het personeel, is er in elk geval een goed sociaal vangnet. Voor veel werknemers is dat een geruststelling."

Ook zorgen over vestiging Nijmegen

Als Qualcomm NXP overneemt, ontstaan synergievoordelen en zullen kostenbesparingen worden doorgevoerd, zegt bestuurder Gerald Maenen van FNV Metaal. "De dubbelingen moeten er dan uit. De integratie van NXP met Freescale kost ook honderden banen. Mijn grootste zorg is dan de NXP-fabriek in Nijmegen, al verwacht ik dat die niet op korte termijn zal worden gesloten. De fabriek heeft een goede naam en zal zoveel mogelijk worden uitgemolken, maar zal over enkele jaren zijn afgeschreven. En dan is alles mogelijk", zegt de vakbondsbestuurder in het FD.

Tien jaar geleden werkten bij NXP  in Nederland nog 5500 mensen, nu zijn dat er nog geen 2600. Ooit had NXP alleen in Nijmegen al vier chipfabrieken.

Medewerkers verrast

De medewerkers zijn verrast door de overnamegeruchten. "Er waren wel geruchten dat er een potentiële overnamekandidaat was, maar iedereen is toch zeer verrast", aldus een werknemer van de R&D- afdeling in Eindhoven. "De ontwikkelingen gaan zo snel. We zitten nog midden in de integratie met Freescale en nu dit." Vorig jaar versterkte NXP zich met de overname van de Amerikaanse chipmaker Freescale voor meer dan 10 miljard euro.

Toevallig waren de vakbonden afgelopen vrijdag op bezoek in het hoofdkantoor en onderzoekscentrum van NXP. Maar de Nederlandse directie heeft niets losgelaten over de plannen, aldus de vakbonden.

Qualcomm heeft vooral interesse in de autochips van NXP in Eindhoven. De voormalige Philips-tak is door de overname van branchegenoot Freescale vorig jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de autoindustrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen. Qualcomm zou er 30 miljard dollar voor willen neerleggen, zo lekte vorige week uit.

NXP liet via een woordvoerder weten "niet te willen ingaan op geruchten en speculaties". Ook Qualcomm wilde niet reageren. De overname van NXP zou binnen twee of drie maanden rond kunnen zijn. De bronnen houden een slag om de arm en sluiten niet uit dat de onderhandelingen spaak lopen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.