Vakantiewerkers onderschat

23 juli 2010

Het werk gaat door, ook in de maanden waarin veel medewerkers op vakantie gaan. Vakantiekrachten kunnen uitkomst bieden, maar in de IT wordt er relatief weinig gebruik van gemaakt, blijkt uit een rondgang langs bedrijven, uitzendbureaus en werving-en-selectieorganisaties. Arnick Pelder van Gong, een bemiddelingsbureau voor studenten die een bijbaan zoeken in de IT, zegt veel meer IT-studenten te kunnen plaatsen dan nu het geval is. Op dit moment heeft hij 55 studenten aan het werk in de IT. “Er hebben zich meer IT-studenten bij ons aangemeld, maar ik kan ze lang niet altijd snel aan werk helpen.”

Volgens Pelder komt dit omdat werkgevers er simpelweg niet op ingesteld zijn om grote aantallen IT-studenten te begeleiden in de vakantieperiode. “In deze periode starten bij een bedrijf is lastig. De meeste IT-studenten die deze periode beginnen aan een vakantiebaantje in de IT doen daarom simpel werk. Meestal is er geen tijd om mensen in te werken of vinden werkgevers het voor zo’n korte, afgebakende periode niet de moeite om er veel tijd en energie in te stoppen.”

Jurjen van der Noll, manager van CN IT – een dochteronderneming van uitzenbureau StudentenWerk die zich alleen richt op IT – zegt dat ‘zijn’ studenten in de vakantieperiode vooral worden ingezet om onderbezette helpdeskafdelingen te bemannen. Maar het komt ook voor dat systeembeheerders de standaardwerkzaamheden die normaal door hun collega’s worden gedaan, kunnen overlaten aan studenten.

Programmeerfuncties worden volgens van der Noll niet specifiek aangeboden in de vakantieperiodes, maar het hele jaar door. “Binnen de afdeling Beheer moeten altijd mensen aanwezig zijn om de systemen draaiende te houden. Op de afdeling Ontwikkeling is de directe nood een stuk lager. Software wordt opgeleverd volgens een bepaalde planning; hierin worden vakantieperiodes meegenomen.” Voor een student die aan de slag gaat als softwareontwikkelaar is de inwerkperiode volgens Pelder gemiddeld drie tot vier weken. “Dat is een groot deel van de zomervakantie en dus niet lucratief als het alleen om vakantiewerk gaat.”

Daarnaast zijn er volgens hem veel vooroordelen over studenten en worden de kwaliteiten die zij in huis hebben vaak onderschat. “Veel werkgevers denken dat studenten ‘het echte werk’ nog niet aankunnen en onbetrouwbaar zijn – meestal ten onrechte. Vaak horen we van onze klanten dat de studenten die we voor ze hebben gevonden goed inzetbaar zijn. En na afloop wordt hen vaak een (parttime)contract aangeboden. 80 procent van onze kandidaten mag blijven.” Hij vindt ook de angst voor ziekmeldingen na een avondje stappen onterecht. “Ik zal niet ontkennen dat het weleens gebeurt, maar in het algemeen zijn onze studenten uiterst serieus met hun studie en carrière bezig.”

Daniel Roy, een van de directeuren van Infi, een softwareontwikkelaar uit Utrecht met vijftien personeelsleden, is het met hem eens. Hij neemt geregeld IT-studenten aan voor vakantiewerk en parttimewerk en is juist uitermate tevreden over de kwaliteit die IT-studenten leveren. “Wij hebben het liefst nerds. Ik was er zelf vroeger ook een, dus ik weet waar ik over praat: jonge, talentvolle studenten met heel veel liefde voor techniek. Ze moeten bij wijze van spreken liever met hun pc spelen dan met hun vriendin.” Volgens Roy hebben zulke types het heilige vuur. “Ze zijn een kei in programmeren omdat ze er dag en nacht mee bezig zijn, staan open voor nieuwe ontwikkelingen en hebben het absorptievermogen van een spons. Bovendien houden zij mij met hun tomeloze energie ook jong.”

Roy weet dat veel bedrijven terughoudend zijn bij het inschakelen van studenten voor IT-werkzaamheden. “Studenten worden vaak onterecht onderschat. Ik weet uit ervaring dat het vaak de beste programmeurs zijn die beschikken over een enorme drive. Als je ze vanaf het begin strak begeleidt, kun je er optimaal van renderen.” Tegelijkertijd erkent hij dat er ook nadelen kleven aan het aannemen van studenten. “Vaak hebben ze nog niet de professionaliteit om volledig mee te draaien. Zo laat ik het communiceren met de klant en eindgebruikers liever over aan ervaren krachten. Ook het maken van realistische planningen, het belang van het halen van deadlines en het inschatten van de consequenties als die gemist wordt, zijn niet hun sterkste punten. En het goed bijhouden van een urenadministratie – niet onbelangrijk in onze business – is vaak ook zo’n punt waarbij je ze flink achter de broek moet zitten.”

Omdat het begeleiden van studenten veel tijd kost, begint Roy liever niet in de vakantieperiode aan een nieuw iemand. “Veel vaste krachten gaan juist in die tijd op vakantie en er is dus weinig tijd om nieuwelingen in te werken. Meestal schalen wij het aantal uren van studenten die al parttime voor ons werken en goed bevallen in de vakantieperiode op.”

Volgen Pelder werken veel bedrijven op die manier. “De studenten die wij plaatsen voor gemiddeld twee tot drie dagen per week als programmeur of systeembeheerder zijn tegen de tijd dat de zomer aanbreekt al behoorlijk ingewerkt en kunnen werknemers die op vakantie gaan doorgaans uitstekend vervangen.” Bedrijven die straks, als het nieuwe studiejaar weer begint, studenten zoeken voor een parttimedienstverband in de IT, doen er volgens hem verstandig aan nu al kandidaten te werven voor vakantiewerk. “Als ze nu fulltime aan de slag gaan en goed worden ingewerkt, kunnen ze straks volwaardig meedraaien.”

Bij Infi werken deze zomer vier studenten als vakantiekracht, allen zijn al langer parttime werkzaam voor het softwarebedrijf. Een van hen is Borre Mosch, die normaal gesproken twee dagen per week bij Infi werkt. Deze zomer werkt hij er een maand fulltime. De derdejaarsstudent doet twee studies tegelijkertijd aan de VU in Amsterdam: Informatica en Psychologie. “Ondanks dat ik twee studies doe en in mijn vrije tijd graag programmeer, zie ik mezelf niet als nerd, maar blijkbaar denkt Infi daar anders over”, lacht hij.

Na de zomer heeft hij geen studiefinanciering meer. “Dus het is prettig dat ik op deze manier een extra zakcentje kan verdienen.” Zijn dagelijkse werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit programmeren. Momenteel werkt hij aan het verbeteren van de software van Wikiwijs, een site van het ministerie van Onderwijs waar je lesmateriaal kunt downloaden en verbeteren. “Het is leuk om te doen, het verdient goed en ik kan hier vrij zelfstandig werken. Bovendien doe ik zo extra ervaring op in de praktijk.”

In het begin had hij het idee dat hij in het diepe werd gegooid, maar inmiddels voelt hij zich als een vis in het water. “Het verschil tussen de universiteit en het bedrijfsleven is gigantisch. Het heeft best even geduurd voordat ik me een volwaardig personeelslid voelde.”

 

- Cv-building --------------

Snuffelen aan werkgevers

Uitzendbureaus voor studenten melden dat jongeren steeds nadrukkelijker vakantiewerk zoeken dat in het verlengde ligt van hun studie. “Vroeger nam je een baantje om enkel geld te verdienen, nu zijn studenten bezig met cv-building”, aldus Jurjen van der Noll van StudentenWerk. Ook Arnick Pelder van Gong bevestigt deze ontwikkeling. “Ze willen het liefst een bijbaantje dat aansluit bij de studie die ze doen. Het is een prima manier om aan potentieel interessante werkgevers te snuffelen en hen te laten zien wat je in huis hebt.”Veruit de meeste jongeren hebben een bijbaan. Uit een enquête van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat 71 procent van de Nederlandse jongeren een bijbaantje heeft van meer dan acht uur per week.

- Salarissen ------------------

Money, money, money

Volgens werkgever Daniel Roy is het niet bepaald goedkoop om lacunes op de werkvloer op te vangen met vakantiewerkers. “Je betaalt een flinke opslag aan de werving-en-selectie- en uitzendbureaus voor het vinden van een geschikte kandidaat. Je betaalt al snel tweeënhalf keer het uurloon dat zo’n student zelf ontvangt. De directe loonkosten verschillen niet veel met die van een ‘gewone’ junior ICT’er. Maar je krijgt er een hoop flexibiliteit voor terug. Soms werken ze extra, dan weer wat minder, als dat nodig is en dat is ook wat waard.” Daarnaast ziet Roy het als een goedkope manier van werven. “Je kunt jonge, talentvolle mensen al in een vroeg stadium aan je binden, wat op langere termijn een vaste medewerker kan opleveren. En dan is dat tarief waar ik het over had heel verdedigbaar.”Arnick Pelder van werving-en-selectiebureau Gong rekent tussen de 26 tot 32 euro per uur, afhankelijk van de kennis en ervaring van de kandidaat en het type ­werkzaamheden waarvoor hij of zij wordt ingeschakeld. De studenten zelf ontvangen tussen de 11 en de 15 euro per uur. De salarissen van IT-studenten liggen volgens Jurjen van der Noll, manager van CN IT, over het algemeen tussen de 10 en 20 procent hoger dan de salarissen van studenten die bijvoorbeeld administratieve vakantiebanen hebben. Het verschil met horecabanen is nog iets groter. Gemiddeld verdienen zij tussen de 8 en 14 euro bruto per uur. “Maar de salarissen voor IT-studenten worden vaak individueel bepaald. De kennis en ervaring bepaalt in deze meer dan de leeftijd van de IT-student.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!