Loopbaan

Carriere
Peter Kirstein

Vader van Europees internet Peter Kirstein (86) overleden

Kirstein speelde belangrijke rol bij verspreiding TCP/IP-protocol in Europa.

Peter Kirstein © DigitalArchaeology
9 januari 2020

Kirstein speelde belangrijke rol bij verspreiding TCP/IP-protocol in Europa.

Professor Peter Kirstein, een Britse computerwetenschapper en vader van het Europese internet, is op 86-jarige leeftijd overleden. Kirstein speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van twee internetstandaarden in Europa: het Transmission Control Protocol en het Internet Protocol, ook wel TCP/IP genoemd. Ook gaf hij Koningin Elizabeth II haar eigen e-mailadres, in 1976: HME2. 

Peter Kirstein werd op 20 juni 1933 in Berlijn geboren, schrijft The New York Times in het in memoriam over de internetpionier. Zijn moeder was Brits, maar groeide op in Duitsland. In 1937 verhuisde het gezin naar Londen, waar Kirstein later wiskunde studeerde aan de Cambridge University. In 1954 behaalde hij zijn bachelor en in 1957 kreeg Kirstein zijn doctoraat in electrical engineering van de Stanford University.

Kirstein ging in 1967 aan de slag bij het University of Londen Institute of Computer Science. In 1973 stapte hij over naar het nieuwe Department of Statistics and Computer Science, waar hij een e-mail gateway naar de VS bouwde voor de universiteit. Daarmee werd het laboratorium één van de eerste internationale verbindingen op het Arpanet. Arpanet was een voorloper op het internet.

TCP/IP naar Europa

Kirstein bouwde in zijn tijd bij het University College Londen een nauwe werkrelatie op met Dr. Vinton G. Cerf en Robert Kahn, de twee uitvinders van TCP/IP. TCP/IP maakt het voor verschillende computernetwerken mogelijk om informatie te delen. Ook had Kirstein behoorlijk wat invloed in zijn vakgebied dankzij zijn banden met het Britse ministerie van Defensie en de Britse Engineering and Physical Science Research Council.

Dankzij deze relaties en steun van de onderzoeksafdeling van het Pentagon werd Kirstein een belangrijke invloed bij de verspreiding van TCP/IP in Europa. Hij spoorde academische en onderzoeksgemeenschappen in Europa aan om de protocollen te gebruiken en zorgde zelf voor ingebruikname ervan bij het University College Londen in 1982.

"Peter was de grote held van het internet in Europa", aldus Cerf. "Hij weerstond met vaardigheid en finesse een enorme druk om alternatieven voor TCP/IP te adopteren."

E-mail voor de koningin

Kirstein was niet alleen medeverantwoordelijk voor de verspreiding van TCP/IP in Europa, maar ook voor het e-mailadres van de Britse koningin. In 1976 ontving de vorstin van hem haar e-mailadres en werd ze één van de eerste staatshoofden die een e-mail verzond.

In 2003 werd Kirstein door de koningin benoemd tot Commander of the Order of the British Empire. Naar eigen zeggen herinnerde hij de koningin toen aan die eerste verzonden e-mail, waarop ze "glimlachte". Kirstein relativeert: "Ik weet niet of ze zich daadwerkelijk kan herinneren dat ze die e-mail verzonden heeft". In 2012 werd hij ook toegevoegd aan de Internet Hall of Fame.

Kirstein overleed afgelopen woensdag op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Londen. Volgens zijn dochter Sara Lynn Black leed hij aan een hersentumor. Kirstein laat een vrouw, twee dochters en zes kleinkinderen na.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.