Loopbaan

Carriere
werven

Vacatureteksten voor IT’ers hopeloos ouderwets

Werkgevers spelen weinig in op de veranderende profielen van IT’ers.

31 januari 2018

Werkgevers spelen weinig in op de veranderende profielen van IT’ers.

Hoewel de kloof tussen gevraagde en aangeboden IT-vaardigheden groot is en de eisen die worden gesteld aan IT’ers continue veranderen, vergeten organisaties in vacatureteksten te vragen naar competenties die nodig zijn.

Werkgevers die op zoek zijn naar IT-talent – en wie is dat niet? – halen niet alles uit de kast om dat talent te bereiken en interesseren met hun vacatureteksten. Ze houden het graag bij het oude en gebruiken veel clichés. Dat blijkt uit een analyse van Yacht, dat ruim 100.000 IT-vacatureteksten uit 2017 heeft onderzocht.

Veel organisaties zetten volgens Yacht sterk in op snelheid en efficiency met de introductie van werkwijzen als Agile, Scrum en User-Centric design, maar zij vragen in vacatureteksten nauwelijks naar deze competenties. Werkgevers spelen dus nauwelijks in op de veranderende profielen van IT’ers, concludeert Yacht.

T-shaped profielen

Volgens Yacht is er momenteel vooral veel behoefte aan T-shaped profielen. Dit zijn IT’ers die zowel in de diepte (technische vaardigheden en kennis) als breedte (soft- en business skills) onderlegd zijn. Uitkeringsinstantie UWV noemt dit IT-professionals ‘met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve vaardigheden, die klantwensen kunnen vertalen naar ICT’. Dit vraagt om meer en andere sociale en persoonlijke eigenschappen dan voorheen. Daarom is het opvallend dat in de top 50 van gevraagde kwaliteiten in vacatures, slechts negen persoonlijke eigenschappen te vinden zijn, tegenover 41 technische vaardigheden, concludeert Yacht.

De negen persoonlijke eigenschappen die in de top 50 van meest gevraagde kwaliteiten staan zijn:

  • teamplayer
  • enthousiast
  • focus
  • betrokken
  • zelfstandig
  • communicatief
  • flexibel
  • pro-actief
  • gedreven

Te weinig aandacht voor persoonlijke eigenschappen

Technische en inhoudelijke vaardigheden blijven in de toekomst belangrijk, benadrukt Rikkert Achtereekte van Yacht. Maar om echt voorbereid te zijn op de toekomst, zullen bedrijven in hun aannamebeleid meer aandacht moeten hebben voor de persoonlijke eigenschappen van medewerkers. “Het is de vraag of de schaarse persoonlijke eigenschappen die op dit moment in vacatures voorkomen, recht doen aan de toekomstambities van bedrijven.”

Achtereekte noemt het ‘zeer opvallend’ dat belangrijke vaardigheden als creativiteit (99e plek), oplossingsgerichtheid (nummer 101) en klantgerichtheid (plek 150) zeer weinig voorkomen. “Beslissingsvaardigheid, coördinerend vermogen en kritisch denken halen de top 200 al helemaal niet.”

Neem aan op attitude en school bij

Het aannemen van IT’ers met de juiste attitude en persoonlijke vaardigheden wordt steeds belangrijker. Dit is minstens zo belangrijk als de gevraagde programmeertalen en diploma’s die nu dominant in vacatures voorkomen, stelt Achtereekte van Yacht. “Wil je als groeiend IT-bedrijf een toekomstgerichte cultuur van innovatie, wendbaarheid en eindgebruikersgerichtheid nastreven, neem dan mensen aan met een goede basishouding. Die kunnen zich immers veel kennis en vaardigheden eigen maken.” Volgens Achtereekte is het dan wel belangrijk dat een kandidaat in de vacaturetekst leest wat er van hem of haar verwacht wordt.

Ook daarna ligt er een belangrijke rol voor werkgevers weggelegd. “Als een IT’er eenmaal bij jou aan de slag gaat, moet je als werkgever scherp in de gaten houden of samenwerking, autonomie en zingeving in het werk goed in balans zijn. Want in deze schaarse markt stapt een IT’er zo over naar een organisatie met een cultuur waar hij zich beter thuis voelt”, aldus Achtereekte.

Veel clichétermen

Yacht merkt verder op dat er veel clichés voorkomen in IT-vacatures. Zo komt de term teamplayer bijna in elke vacature voor. Ook uit onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat er nog veel te verbeteren valt aan vacatureteksten voor IT’ers.

Zo bevat slechts 45 procent van de onderzochte ICT-vacatures informatie over arbeidsvoorwaarden. Overigens doen IT-bedrijven het doorgaans beter dan werkgevers in andere sectoren, doordat het tekort aan hoogopgeleide IT-specialisten steeds nijpender wordt. Hoewel de wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent, moet het water echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten, concludeert het Rotterdamse onderzoeksbureau.

Beste werkgevers winnen slag om personeel

Door de aanhoudende schaarste op de IT- arbeidsmarkt, wordt het vinden van goede werknemers steeds lastiger. Uit onderzoek van Effectory bleek deze week dat de populairste werkgevers van Nederland zo’n 50%  meer sollicitanten aantrekken dan andere organisaties. Daarnaast is hun personeel 13% meer betrokken en 21% productiever, blijkt uit het Beste Werkgeversonderzoek, dat volgende week wordt gepubliceerd.

Pak ook latent zoekenden mee

Werkgevers die bij de juiste kandidaten onder de aandacht willen komen, moeten verder kijken dan de bekende jobboards en LinkedIn. De meeste IT’ers zijn namelijk niet actief op zoek naar een nieuwe baan – uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot blijkt dat ongeveer 1 op de 3 IT’ers actief op zoek is naar een andere baan. Bovendien zijn professionals die wel op zoek zijn, zijn niet per se de mensen die het beste bij de vacature passen. Er komen dan ook steeds meer tools op de markt om passief IT-talent te bereiken. Een voorbeeld hiervan is de Amsterdamse scale-up Wonderkind, dat advertenties maakt op basis van voorkeuren van mensen en deze toont op relevante plekken waar potentiële werknemers zich in het dagelijks online leven bevinden.

In 2017 kreeg Wonderkind een investering van 2 miljoen euro en won het het Oranje Handelsmissiefonds. In 2016 werd her bedrijf door Sprout verkozen tot Startup van het Jaar. Wonderkind ondersteunt meer dan 10 talen en is beschikbaar in meer dan 25 landen. Het bedrijf werkt onder meer voor Randstad, Booking.com, KFC en Adecco.

Lees meer over
3
Reacties
Marcel 01 februari 2018 23:17

Tekstkernel.com is ook zo'n Amsterdams bedrijf die mbv machine learning jobs aan cv's probeert te koppelen.
Ik heb een paar talks van ze bijgewoond, erg interessant.
disclaimer: ik werk er niet en heb geen belang.

Willem Verwijs 31 januari 2018 18:12

Zolang ik nog vacatures zie waaruit blijkt dat de werkgever niet eens weet wat het verschil is tussen een werkplekbeheerder, systeembeheerder, databasebeheerder en applicatiebeheerder maak ik me nog lang niet druk over het feit dat ze in hun vacature niet naar de juiste competenties vragen. Wel opvallend dat zowel P&O als recruiters het ook niet weten en gewoon klakkeloos plaatsen wat de opdrachtgever aanreikt. Dat er binnen een ziekenhuis meer dan 60 verschillende poli's bestaan snapt iedereen, maar de verschillend tussen 5 of 6 verschillende beheerdersfunctie (dus 1/10 daar van), is kennelijk voor veel IT-managers (niet alle!) te moeilijk.

Atilla Vigh 31 januari 2018 13:14

Volgens mij moet je een balans zoeken tussen pure harde kennis en ervaring, vaardigheden en houding en gedrag. Deze drie aspecten moet goed in relatie met elkaar staan. Dat T-Shape profiel is volgens mij echt niet voor iedere IT-er of wat dat betreft professional noodzakelijk. Ik heb soms vaak ook over een hark profiel. Het vereist een speciaal soort vaardigheid en souplesse om op een dag zowel horizontaal en verticaal allerlei vraagstukken te adresseren. Dan weer super technisch, om een uur daarna je met strategie bezig te houden. Architecten moeten wat mij betreft uit dat hout zijn gesneden: daarmee zijn het generalisten met specialistische trekjes.
Wat wel bij mij opkomt is dat je mensen niet een rol moet dwingen, waarvan met name de vaardigeden en houding en gedrag er gewoon niet inzitten. Veel organisaties denken dat op te lossen met trainingen. Vergeet het maar: iemand die gewoon niet met "de business" kan praten, ik bedoel dus echt in de verste verte niet, ga je echt niet zo ver krijgen. Kennis kun je met trainingen juist op een hoger plan krijgen.
Dus de wens is logisch, maar de vraag is of we zoeken met zijn allen naar collega's waarvan we er gewoon niet veel van hebben. Tijd voor een paradigma-shift. Los het probleem dan niet op door maar door te blijven werven naar mensen die vermoedelijk niet bestaan of al ergens prima zitten. Zorg dat je de organisatie van het werk zo inricht dat men elkaar juist versterkt en tijd vrijmaakt bij de schaarse T en/of harkprofielen zodat ze een veel meer coachachtige rol krijgen, zodat de organisatie als geheel kwalitatief stappen gaat maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.