Loopbaan

Carriere
werk

Vacatureteksten bedroevend slecht geschreven

IT-werkgevers presteren bovengemiddeld, ingegeven door knellende arbeidsmarkt

30 maart 2017

IT-werkgevers presteren bovengemiddeld, ingegeven door knellende arbeidsmarkt

De mate waarin vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven in Nederland is bedroevend laag, concluderen Jobdigger en de Intelligence Group op basis van analyses van data uit de Vacatureverbeteraar.

De Vacatureverbeteraar is een online tool die middels algoritmes en taaltechnologie in staat is om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep.

In totaal werden in de maand februari ruim 172.000 vacatureteksten geanalyseerd, waarvan 12.071 ICT-vacatures. De ICT-vacatures scoorden gemiddeld 13 procent beter dan gemiddeld. Maar ook in de ICT valt er vaak nog een wereld te verbeteren: gemiddeld kregen ICT-vacatures 24,7 van de 100 te behalen punten. Bijna 45 procent van de onderzochte ICT-vacatures bevat informatie over arbeidsvoorwaarden t.o.v. 33 procent gemiddeld.

In het overgrote gedeelte van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep. “Met de meeste vacatureteksten wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en hiermee lopen de wervingsproblemen voor zowel intermediairs als directe werkgevers op”, reageert Ellen van Dieren van Intelligence Group.

Betere scores in de IT

Intermediairs – met name in de IT - schrijven de meest doelgroepgerichte vacatureteksten. Dat komt doordat het tekort aan hoogopgeleide IT-specialisten steeds nijpender wordt. “Hoewel de wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent, moet het water echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten. Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen”, aldus van Dieren.

Volgens haar blijkt uit de vacatureteksten dat IT-recruiters snappen dat ze zich dienen te onderscheiden met een goed aanbod om het talent te verleiden te solliciteren. De arbeidsspecialist voor techneuten Techsharks staat in de totale ranking met 2 vacatures bovenaan de lijst van best scorende vacatures in februari (met een score van 85 van de 100 punten), gevolgd door IT-recruiter SerenIT. De top10 ziet er als volgt uit:

Top 10 best scorende vacatures van februari 2017 zijn geschreven door:

  • Techsharks (recruitment in techniek)
  • SerenIT recruitment (recruitment in IT)
  • AV werving & selectie (marketing)
  • Oxyma (marketing)
  • Reinaerde (zorg)
  • Rijkswaterstaat (overheid)
  • Intersnack (voeding)
  • Brand new sales (recruitment in sales)
  • MrpD (personeelsdiensten)
  • Eminent Groep (recruitment in techniek)


De meest benoemde arbeidsvoorwaarden

Kijkend naar de aangeboden arbeidsvoorwaarden zijn deze vaak mager omschreven in wervingsteksten, concludeert Intelligence Group. In minder dan eenderde van alle vacatures zijn er één of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Naast salaris, nog te vaak vaag omschreven als marktconform, vormen deze met reiskostenvergoeding en flexibiliteit van werktijden de top 3 van benoemde voorwaarden.

2
Reacties
PJ Westerhof 30 maart 2017 13:20

Spelling, zinsbouw en niet gebruiken van popi-teksten ('passie', 'enthousiast', 'doelgericht', 'empatisch', 'Ben jij onze ...', etc.etc.) schelen al veel en kosten niets.

Erik 30 maart 2017 12:59

Volstaat niet één tekst- en opmaakarchitectuur voor een vacature (alle vacatures)?
Dat maakt de selectie voor de kandidaat een stuk makkelijker en doorzichtiger.
Ik kan al dat talent toch niet de naïviteit toedichten zich te laten verleiden door gezellige tekst en mooie opmaak. Toch?
Oh, U bent er ook zo ingerold...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.