Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: IT-banen blijven tot en met 2023 hard groeien

De IT-arbeidsmarkt heeft al tijden te maken met een zeer grote krapte. Hoewel het aantal IT'ers toeneemt, neemt ook het aantal banen toe. En daar komt voorlopig nog geen verandering in, verwacht het UWV. Tot en met 2023 blijft het aantal banen binnen de sector informatie & communicatie alleen maar doorgroeien.
Werven personeel
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De coronapandemie zorgde op de Nederlandse arbeidsmarkt voor een tijdelijke dip in de werkgelegenheid, ook binnen de sector informatie en communicatie. Het aantal IT-adviesopdrachten daalde in 2020 bijvoorbeeld even. De oorzaak daarvoor was dat bedrijven dergelijke investeringen voor zich uit schoven, vanwege financiële onzekerheden. Maar de markt herstelde zich snel, zegt het UWV in een prognose voor 2022 en 2023. De productie en werkgelegenheid nam in 2021 weer flink toe en dat blijft voorlopig zo.

In de prognose geeft het UWV aan dat het totale aantal banen binnen de sector - waar overigens ook uitgeverijen en filmproductiebedrijven onder vallen - tussen 2021 en 2023 met zo'n 3% groeit. Daarmee komt het totaal uit op 391.000 banen. Dit jaar stijgt het gemiddeld aantal banen in de sector naar verwachting met 5.000 naar 385.000, in 2023 komen daar naar verwachting nog eens 6.000 bij.

Daarnaast groeit naar verwachting van het UWV ook het aantal zelfstandigen in de sector. Daar voorziet het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen namelijk een groei van 8,1%, waarmee het aantal van 76.000 in 2021 toeneemt naar 82.000 in 2023.

Groei minder hard

Toch valt wel op dat het totale aantal banen minder hard groeit dan tussen 2019 en 2021. In die periode steeg het totale aantal banen met 8%, van 352.000 naar 380.000. Naast de kleinere groei voor het totaal, neemt ook het aantal zelfstandigen iets minder toe. Tussen 2019 en 2021 groeide het aantal banen voor deze groep nog met 10,1%.

De lagere groei staat echter niet op zichzelf. Het UWV verwacht voor de gehele Nederlandse arbeidsmarkt in 2023 een lichte afname in het aantal banen, omdat de groei van de economie afneemt. De arbeidsmarkt reageert volgens de organisatie vaak namelijk vertraagd op dergelijke ontwikkelingen. "De daling kan sterker worden als de oorlog in Oekraïne de economie flink afremt. Toch is het is niet te verwachten dat hierdoor de personeelskrapte snel zal verdwijnen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in