Loopbaan

Carriere
Vrouw met laptop.

UWV: Forsere banengroei - meeste knelpunten in ICT

Automatisering en robotisering zorgen voor verdwijnen banen, maar ook voor nieuwe beroepen en banen

Vrouw met een laptop. © Unsplash Linkedin Sales Navigator
17 oktober 2017

De werkgelegenheid in Nederland gaat waarschijnlijk harder vooruit dan eerder gedacht. Uitkeringsinstantie UWV heeft haar prognoses voor de banengroei flink opgeschroefd, na het krachtige economisch herstel dat Nederland de laatste tijd heeft laten zien.

Voor heel 2017 wordt nu gerekend op 183.000 extra banen, oftewel zo'n 2,3 procent groei. In 2018 komen daar dan nog eens 150.000 banen bij (plus 1,8 procent). Eerder ging het UWV nog uit van een toename van ruim 225.000 banen verspreid over deze twee jaar.

Robotisering: kans en bedreiging

Door technologische verandering en robotisering ontstaan nieuwe beroepen en nieuwe banen, verdwijnt er werk en worden er andere – vaak hogere -eisen gesteld aan bestaande banen. ICT-kennis wordt steeds belangrijker, in veel gevallen in combinatie met sociale vaardigheden. Vooral in het middensegment dreigen door de technologische vooruitgang banen te verdwijnen. De snelheid en omvang laat zich echter moeilijk voorspellen, de invloed van robotisering en automatisering verschilt sterk per sector en beroepsgroep, benadrukt UWV. “Duidelijk is in ieder geval dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voortzet. Risicogroepen zijn met name laagopgeleiden en werknemers in administratieve functies, maar ook aan werknemers in hogere en middelbare beroepen gaat dit allemaal niet ongemerkt voorbij”, schrijft het UWV in een nieuw rapport.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!