Loopbaan

Carriere
uurtarief

'Uurtarief zzp'er gaat fors omhoog'

De vraag naar hoogopgeleide zelfstandigen in de IT neemt sterk toe. Het heeft even geduurd, maar de uurtarieven lopen als gevolg hiervan nu snel op.

© CC0,  Pixabay
6 september 2016

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat werkgevers bovendien steeds vaker op zoek gaan naar zzp'ers om vacatures te vervullen. Dat geldt zeker ook voor de ICT. In het tweede kwartaal van 2016 telde Nederland ruim één miljoen zzp’ers. In het afgelopen kwartaal nam het totaal aantal banen voor zelfstandigen met 38.000 toe.

Generatie Z vaker als zelfstandige aan de slag

Het CBS verwacht dat het aantal zzp’ers de komende jaren alleen maar zal toenemen. Dit komt doordat hoogopgeleiden uit generatie Z, een generatie die nu langzaamaan de arbeidsmarkt betreedt, vaak meteen bij toetreding van de arbeidsmarkt ervoor kiezen om als zelfstandige aan de slag te gaan. De belangrijkste redenen om te kiezen voor het zzp-schap zijn zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit.

Uit een onderzoek van Eurofiber blijkt dat een op de vijf werkgevers verwacht dat in 2030 het personeelsbestand voor een groot deel uit flexkrachten bestaat. Uit recent onderzoek van FastFlex en ABN Amro blijkt dat de huidige lichting zzp'ers zelf ook verwachten dat het aantal opdrachten voor zelfstandigen toeneemt. Vooral in sectoren als de IT, de overheid, de zorg en zakelijke dienstverlening neemt de vraag naar hoogopgeleide zelfstandigen toe.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!