Loopbaan

Carriere
studeren

‘Urgentie om bij te blijven neemt af door schaarste’

IT'ers zouden onvoldoende tijd en energie vrij kunnen maken voor opleidingen.

© CC0 - Pixabay,  27707
14 november 2017

IT'ers zouden onvoldoende tijd en energie vrij kunnen maken voor opleidingen.

Door de toenemende schaarste aan IT-personeel hebben (zelfstandige) IT’ers het aan de ene kant steeds meer voor het zeggen en denken zij dat ze zelf wat minder in opleiding en trainingen hoeven te investeren om toch een mooie opdracht of functie te kunnen krijgen.

Dat stelt Niels Huismans van FastFlex. “Maar we zien tegelijkertijd ook dat van IT-professionals steeds meer specialisme geëist wordt. Dat specialisme zullen IT’ers, naast praktijk ervaring, toch ergens moeten opdoen.”

Slechte zaak

Huismans heeft het gevoel dat binnen de IT de urgentie om te blijven ontwikkelen wat aan het afnemen is, doordat er schaarste begint te ontstaan. “Dit zou een zeer slechte zaak in mijn optiek.” Volgens hem hebben IT’ers vaak wel plannen om trainingen te volgen, maar komt het er in de praktijk vaak niet van. “Doordat ze het gehele jaar op drukke opdrachten zitten komen ze er wellicht niet aan toe. Tijd vrijmaken voor opleidingen gaat bij zzp’ers ook vaak ten koste van de uren die ze kunnen declareren.”

Uit de Salary Survey 2017, het beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot, bleek eerder dit jaar al dat veruit de meeste IT-professionals van plan zijn om het komende jaar minimaal één opleiding te gaan volgen, maar dat zij zich afvragen hoe zij dit in moeten plannen in hun drukke schema. De werkdruk wordt doordat vacatures steeds langer openstaan omdat er simpelweg onvoldoende geschikte kandidaten rondlopen steeds hoger en de balans tussen werk en privé komt ook steeds meer onder druk te staan.

Huismans is van mening dat de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling, training en opleidingen altijd bij de professional zelf moet liggen. Organisaties en bemiddelaars kunnen echter wel een faciliterende rol spelen. “Ik hoor en zie in de markt ook dat partijen juist met het bieden van trainingen en opleidingen professionals proberen te binden. Maar het moet niet zo zijn dat deze partijen hierbij de verantwoordelijkheid van de professional ontnemen…”

 

Twee onderzoeken

Omdat het nu nog bij aannames en vermoedens blijft wil FastFlex zzp’ers ondervragen over de onderwerpen opleidingen en ontwikkeling. Deelnemen aan het onderzoek kan nog een week.

Tegelijkertijd loopt er een onderzoek van FastFlex naar leiderschap en het inhuren van zzp’ers. Huismans: “De flexibiliserende arbeidsmarkt zet managers er steeds vaker toe aan om aan te sturen op output en competenties in plaats van op uren. Wij zijn benieuwd waarop managers eigenlijk het liefst zouden willen sturen?”. Daarnaast zorgt de flexibiliserende arbeidsmarkt ervoor dat er andere verwachtingen van leiderschap zijn. FastFlex wil graag weten welke leiderschapskwaliteiten het meest van belang zijn in de aansturing van zzp’ers.

Meer over ontwikkelen en opleiden

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot kwam al naar voren dat IT’ers willen en moeten bijblijven. Maar de vraag is wanneer?

Er komen steeds meer stoomcursussen op de markt met name op het gebied van programmeren. Maar is het wel mogelijk om iemand op te leiden van leek naar softwareontwikkelaar in slechts 12 weken?

Accenture heeft net een tweede lichting vluchtelingen versneld leren programmeren. En Make IT Work, een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam is zo succesvol dat het het aantal verkorte IT-opleidingen voor hoogopgeleide werklozen heeft uitgebreid naar 3 richtingen op 3 locaties.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.