Development

Upgrades Bitcoin-protocol moeten worden gereguleerd
Macht van upgradende developers is te groot en ondoorzichtig.
Regelmatig worden blockchains bijna stilzwijgend geüpgraded. Het doel is veelal innovatie en verbetering van de blockchain. De upgrades lijken echter veel macht te geven aan kleine groepen developers, wat een risico is voor bedrijven die business daarop bouwen, ziet Niels van den Bergh. Een oplossing ziet hij door voortaan net zo naar blockchainprotocollen te kijken als naar het internet protocol TCP/IP: één vaste standaard dat kaders biedt, waarbinnen je verbeteringen kan maken. Protocol afspraken dienen vast te staan. Net zoals het publieke internet zich aan de afspraken van het protocol houdt.
Het Bitcoin-protocol (BTC) heeft recent een flinke update gehad met de toevoeging van het Taproot-protocol. Deze verandering is de grootste in de afgelopen vier jaar. Dankzij het Ordinals-protocol, een van de innovaties die nu mogelijk is met Taproot, kunnen non-fungible tokens (NFT's) rechtstreeks op de Bitcoin-blockchain worden geplaatst, iets wat tot voor kort niet mogelijk was.
Een NFT is uniek en bewijst eigendom van een digitaal object, zoals kunstwerken of muziek, en vaak een simpele afbeelding. Tot voor kort gingen NFT’s voornamelijk over een verwijzing naar het digitale object die het eigendom ervan bewijst, zoals een URL, in plaats van het object zelf. Een verkoper kon bijvoorbeeld een dure Bored Ape, nadat die reeds verkocht was, nog steeds verplaatsen naar een andere opslag of hem opnieuw verkopen. Met de update van het Ordinals-protocol wordt het nu mogelijk om niet enkel de referentie, maar ook het hele object zelf on-chain te zetten, waardoor NFT’s voor het eerst echt non-fungible worden. Dat kan het speculatieve, vage karakter van NFT’s enkel doen afnemen.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!