Loopbaan

Carriere
collegezaal

Universiteiten pakken tekort informaticadocenten aan

15 maart 2016
De bètafaculteiten van Nederlandse universiteiten gaan gezamenlijk zogenaamde schakelprogramma’s aanbieden om het nijpende tekort aan informaticadocenten terug te dringen. Het ministerie van Onderwijs stelt hiervoor 1,4 miljoen euro beschikbaar.

Het initiatief voor de schakelprogramma’s komt van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Overigens richt het programma zich ook op leraren scheikunde, waaraan eveneens een schreeuwend tekort is. De universiteiten denken zo een aantrekkelijke route te hebben gecreëerd om de instroom van academisch opgeleide eerstegraads leraren te vergroten.

Vak soms afgeschaft door tekort

“Bij gebrek aan geschikte docenten is het vak informatica op diverse scholen al afgeschaft”, licht projectaanvrager dr. Elwin Savelsbergh van de Universiteit Utrecht toe. “Bovendien is de verwachting dat de tekorten aan informaticaleraren de komende jaren meer dan verdubbelen. Met name het aandeel universitair opgeleide leraren daalt sterk, terwijl zij toch de ambassadeurs zijn die leerlingen enthousiasmeren voor een universitaire bètastudie.”

Nieuwe doelgroepen

Met de schakelprogramma’s worden nieuwe doelgroepen voor het leraarschap aangeboord, zoals de groep studenten die een brede of interdisciplinaire universitaire bèta-opleiding volgt. Savelsbergh: “Zij hebben al veel kennis van informatica in huis, maar missen nog een deel van de voor het schoolvak benodigde vakkennis. Tot nu toe was het voor deze groep lastig om zich bij te scholen. Ze moesten daarvoor meerdere keren per week aanschuiven tussen de studenten in de reguliere bacheloropleidingen.”

Online modules

Via het nieuwe schakelprogramma Inf4all, kunnen aankomende docenten gedeeltelijk online modules volgen om hun ontbrekende kennis aan te vullen. Hierdoor hoeven ze slechts één dagdeel per week naar de cursuslocatie in het centrum van Utrecht te komen.

Nascholing

De schakelprogramma’s zijn nadrukkelijk ook bedoeld als nascholing voor zittende docenten. Voor hen zijn vooral de modules interessant die voorbereiden op vakinhoudelijke vernieuwingen in de nieuwe examenprogramma’s van informatica.

Alle informaticaopleidingen van de Nederlandse universiteiten nemen een deel van het Inf4all-onderwijs voor hun rekening. Zoals gezegd komt er ook een schakelprogramma voor scheikunde. Voor natuurkunde (Natk4all) en wiskunde (Mastermath), lopen al schakelprogramma’s.
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.