Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteiten gaan in aanbestedingen eisen dat software niet discrimineert

Universiteiten gaan van leveranciers van antispieksoftware eisen dat software niet discrimineert op basis van huidskleur. Dat meldt een woordvoerder van de Vrije Universiteit (VU) volgens NU.nl tijdens de zitting bij het College voor de Rechten van de Mens.
bedriegen cheating
© Shutterstock
Shutterstock

Een Masterstudente Bioinformatica vertelde dat de verplichte antispieksoftware Proctorio vaak problemen had met inschakelen. Volgens de studente had de VU moeten controleren of studenten met een zwarte huidskleur even goed herkend worden als studenten met een witte huidskleur. Ze diende in juli een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

De VU en andere universiteiten gaan voortaan van bedrijven eisen dat alle studenten even goed herkend kunnen worden, zo geven zij aan bij de hoorzitting. Toch blijft de VU ontkennen dat de universiteit de fout in is gegaan. De universiteit blijft erbij dat de studente niet is gediscrimineerd. Ook studenten met een lichte huidskleur ondervonden problemen met de software door de variatie in belichting. Daarnaast speelden internetstoringen ook een rol.

Haast vanwege corona

De universiteit zal bij nieuwe aanschaf van antispieksoftware eisen dat software geen storingen vanwege de huidskleur van studenten meer veroorzaakt. Volgens de woordvoerder was er voorafgaand aan het kopen van Proctorio geen aanbesteding gedaan.

De eisen waaraan de software moest voldoen waren volgens de woordvoerder ‘niet aan de orde’, vanwege de haast vanwege de coronapandemie, waardoor duizenden studenten niet meer naar de universiteit konden komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in