Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit wist per ongeluk data van alle pc's

Een onderhoudsklusje van de IT-afdeling van de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland liep een week geleden uit op een drama voor studenten, onderzoekers en faculteitsmedewerkers.
computerprobleem
© Shutterstock
Shutterstock

De IT-afdeling van de universiteit schoont periodiek de profielen op van studenten die niet langer bij de universiteit betrokken zijn. Dit keer had de actie heel ernstige gevolgen. De Active Directory policy die werd uitgevoerd was verkeerd geconfigureerd, waardoor automatisch de profielen van alle studenten, onderzoekers en medewerkers werden gewist, meldt Ars Technica op basis van berichtgeving van het studentenblad van de universiteit.

Wie op maandag inlogde, trof een omgeving aan die was teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Sommige PhD-studenten zeggen meer dan een jaar aan onderzoeksdata te zijn kwijtgeraakt omdat zij de gegevens alleen op een lokale machine hadden bewaard. Ook docenten bleken al hun onderwijsaantekeningen alleen lokaal te hebben opgeslagen.

De universiteit meldde wel gelijk dat alle gegevens die op servers van het universiteitsnetwerk stonden, of waren opgeslagen op Microsoft OneDrive, veilig waren. Het is onduidelijk of de universiteit deze gegevens weer uit backups heeft kunnen herstellen of dat profielen op de netwerkschijven niet waren verwijderd in de opschoonactie.

Harde les

De universiteit stuurde op zondag een mail uit met de oproep aan iedereen die gegevens lokaal bewaarde, om niet in te loggen. Mogelijk konden de gegevens nog van de harde schrijf teruggehaald worden. Voor veel mensen betekende de misser in ieder geval veel werk. Omdat de pc's een complete reset hadden gekregen, moesten alle programma's opnieuw worden geïnstalleerd en geconfigureerd.

Voor de gedupeerden rest een heel harde les: Bewaar data nooit alleen lokaal. Van gegevens op individuele pc's wordt nooit automatisch een backup gemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in