Beheer

IT beheer
computerprobleem

Universiteit wist per ongeluk data van alle pc's

Veel werk van studenten en stafmedewerkers verloren gegaan.

© Shutterstock Zmaster
22 maart 2021

Veel werk van studenten en stafmedewerkers verloren gegaan.

Een onderhoudsklusje van de IT-afdeling van de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland liep een week geleden uit op een drama voor studenten, onderzoekers en faculteitsmedewerkers.

De IT-afdeling van de universiteit schoont periodiek de profielen op van studenten die niet langer bij de universiteit betrokken zijn. Dit keer had de actie heel ernstige gevolgen. De Active Directory policy die werd uitgevoerd was verkeerd geconfigureerd, waardoor automatisch de profielen van alle studenten, onderzoekers en medewerkers werden gewist, meldt Ars Technica op basis van berichtgeving van het studentenblad van de universiteit.

Wie op maandag inlogde, trof een omgeving aan die was teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Sommige PhD-studenten zeggen meer dan een jaar aan onderzoeksdata te zijn kwijtgeraakt omdat zij de gegevens alleen op een lokale machine hadden bewaard. Ook docenten bleken al hun onderwijsaantekeningen alleen lokaal te hebben opgeslagen.

De universiteit meldde wel gelijk dat alle gegevens die op servers van het universiteitsnetwerk stonden, of waren opgeslagen op Microsoft OneDrive, veilig waren. Het is onduidelijk of de universiteit deze gegevens weer uit backups heeft kunnen herstellen of dat profielen op de netwerkschijven niet waren verwijderd in de opschoonactie.

Harde les

De universiteit stuurde op zondag een mail uit met de oproep aan iedereen die gegevens lokaal bewaarde, om niet in te loggen. Mogelijk konden de gegevens nog van de harde schrijf teruggehaald worden. Voor veel mensen betekende de misser in ieder geval veel werk. Omdat de pc's een complete reset hadden gekregen, moesten alle programma's opnieuw worden geïnstalleerd en geconfigureerd.

Voor de gedupeerden rest een heel harde les: Bewaar data nooit alleen lokaal. Van gegevens op individuele pc's wordt nooit automatisch een backup gemaakt.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
5
Reacties
Eric-Jan H te D 27 maart 2021 15:49

Gevalletje E-mailpostbussen van de gemeente Almere. Vooral er handig wanneer je de duistere praktijken rondom zo'n aanstaand debacle als de Floriade uit het zicht wilt houden.

Atilla Vigh 27 maart 2021 11:08

Ach laten we niet zo moeilijk doen, in die goede "oude tijd" kopieerden we ook niet alle papieren documenten (als backup) :-) Een brand en alles is weg.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 27 maart 2021 10:57

Toch wel vreemd dat de beheerder structureel werd toegestaan om op afstand alle clients te wissen. Het ongekeerde, dat vanuit het beheer regelmatig backups van lokale gegevens worden ingepland zou veel logischer zijn. Overigens: je moet als privépersoon maar blij zijn dat Google (totnutoe gratis) alle foto's die er met Android smarthones genomen zijn automatisch in de cloud opslaat, zij het in iets gecomprimeerde vorm. Ik ken in familie- en kennissenkring weinig mensen die zèlf hun genomen foto's & video's op een backup zekeren. Zelf doe ik dat drievoudig: éénmaal op de lokale PC, twee maal op cold standby externe harde schijven. Ook de systeembackup staat op drie lokaties, je weet maar nooit met de huidige piektijden in ransomware aanvallen.

Ronald kunenborg 22 maart 2021 12:13

Een goede les voor veel mensen. En aangezien ze onderwijs geven, past het goed bij de universiteit.

Peter Olsthoorn 22 maart 2021 12:07

Als je je werk wilt leren relativeren is dit wel een handige methode...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.