Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Twente scoort in Europese subsidieronde

De subsidies werden toegekend in het kader van het Zevende Kaderprogramma (KP7), een van de grootste subsidieprogramma's van de Europese Unie op het gebied van onderzoek. Het moet internationale samenwerking tussen bedrijven en wetenschappelijke instellingen stimuleren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Banden met andere instellingen zijn belangrijk

CTIT had in totaal 45 voorstellen ingediend. Als belangrijkste succesfactor noemt zakelijk directeur Iddo Bante van het CTIT het internationale netwerk van de CTIT-vakgroepen: “We hebben een perfect netwerk op Europese schaal, zowel met andere kennisinstellingen als met het bedrijfsleven. Voor onderzoeksfinanciering wordt Europa steeds belangrijker. We werken veel samen en zijn al vele jaren betrokken bij allerhande Europese projecten. Dat betaalt zich nu uit.”

Computer socialer maken

Topscoorder van CTIT is onderzoeker Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction, met drie gehonoreerde voorstellen. Haar onderzoeken draaien onder meer om de vraag hoe robots het beste kunnen reageren op mensen. Een van de door KP7 gesubsidieerde project moet leiden tot een telepresence-systeem waarbij een zelflerende robot fysiek de plaats inneemt van een gebruiker die elders achter een computer zit. Deze robot moet leren hoe hij sociaal gedrag overneemt – zoals de juiste afstand tot gesprekspartners houden – zodat de gebruiker zich op de conversatie kan concentreren.

Een ander project moet leiden tot een systeem dat kinderen een virtuele omgeving biedt om ontdekkend te leren. Een derde systeem is gericht op de ontwikkeling van een robot die met kinderen spelenderwijs kan opruimen en hen tegelijk leert samen te werken.

Geen wetenschap om de wetenschap

Bante benadrukt dat het bij de gehonoreerde projecten bepaald niet uitsluitend om technologische innovatie gaat: “We doen geen wetenschap voor de wetenschap; uiteindelijk draait het om concrete toepassingen waar de maatschappij iets aan heeft. De analoge en de digitale wereld groeien steeds verder naar elkaar toe. Dit leidt tot veranderende sociale systemen. Daarom is het van groot belang dat we technologisch onderzoek altijd koppelen aan de gedrags- en maatschappijwetenschappen, zoals we op de UT doen.”

Dat aspect komt onder meer naar voren in de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen van filosoof Philip Brey. Zijn onderzoeksvragen draaien om zaken als: ethische aspecten van onderzoek, zoals privacy, informatieveiligheid en rechtvaardigheid. Zo wil de Brey een systeem voor ethische certificering te ontwikkelen. "... een soort keurmerk, waarmee bedrijven en kennisinstellingen kunnen aantonen dat ze aan gestelde kwaliteitseisen voldoen. Internationale standaarden geven de partijen handvatten om het werk beter te doen en maken onderzoeksresultaten beter uitwisselbaar"legt de Brey uit.

Horizon 2020 programma

Dit jaar is het laatste jaar dat EU-onderzoeksfinanciering via het Zevende Kaderprogramma verloopt. Daarna zal dit via het Horizon 2020 programma gebeuren. Hierbij ligt de focus op de zogenaamde Grand Challenges zoals klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in