Loopbaan

Carriere
vrouw met harde schijf

Universitaire ICT-studenten komen eerste jaar beter door

Meer nieuwe studenten kunstmatige intelligentie ingestroomd.

11 november 2021

Meer nieuwe studenten kunstmatige intelligentie ingestroomd.

Universitaire studenten komen het eerste jaar van hun ICT-opleiding veel vaker goed door dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2022. Op diverse locaties blijkt het nog wel een uitdaging om ook binnen vier jaar een diploma te halen.

De meest significante verbetering is zichtbaar bij de studies informatica en technische informatica. Vorig jaar waren er maar drie onderwijsinstellingen waar de doorstroming naar het tweede jaar gemiddeld ging en maar één waar dit zelfs bovengemiddeld vaak goed ging. Maar uit de Keuzegids universiteiten 2022 blijkt nu dat die doorstroom naar het tweede jaar bij iedere opleiding gemiddeld of bovengemiddeld goed gaat.

Bij de studies medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam is net zo’n verbetering zichtbaar: vorig jaar hadden studenten nog moeite om door het eerste jaar te komen, maar nu is de doorstroom naar jaar 2 gemiddeld. Bij andere informatiekunde-opleidingen is minder sprake van een stijgende lijn: de doorstroom verliep vorig jaar al gemiddeld of goed, wat dit jaar weer het geval is.

Studenten kunstmatige intelligentie hebben nog wel meer moeite om door het eerste jaar heen te komen, aldus de Keuzegids. Bij drie van de acht opleidingen blijkt de doorstroom naar het tweede jaar nog lastig, wat vergelijkbaar is met vorig jaar.

Instroom hoger

De studie kunstmatige intelligentie zag in schooljaar 2020-2021 wel meer eerstejaars leerlingen dan het jaar ervoor. In totaal stroomden 1.372 studenten in, tegenover 1.094 in 2019-2020. 34% van deze nieuwe studenten was vrouw.

Bij andere opleidingen nam de instroom juist af. Bij de Wo-ICT-studies – waar de Keuzegids informatica, technische informatica en informatiekunde onder schaart – stroomden vorig jaar 2.646 nieuwe studenten in, zo’n 150 minder dan een jaar eerder. Slechts 19% van hen was vrouw. Onder meer bij de informatiekunde-opleidingen is sprake van een lichte daling in de instroom: er kwamen 38 minder studenten bij dan een jaar eerder.

Goede boterham verdiend

De Keuzegids universiteiten 2022 deelt ook cijfers over de werksituaties van alumni, onder meer over het bruto maandsalaris. Deze cijfers komen echter uit de Nationale Alumni Enquête 2019, wat betekent dat de data hetzelfde zijn als in het afgelopen jaar.

Volgens die cijfers komt het overgrote deel van de alumni snel aan het werk, maar niet altijd op wo-niveau. 93% van de wo-ICT-alumni is aan het werk, 63% werkt op wo-niveau. Onder recent afgestudeerden van de studie kunstmatige intelligentie gaat het respectievelijk om 96% en 78%. Beide groepen krijgen verder een goed bruto maandsalaris: wo-ICT’ers verdienen 3.526 euro bruto per maand, alumni van kunstmatige intelligentie krijgen 3.092 euro bruto per maand.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.