Management

Branche
logo

Unit4 neemt Assistance over

Greep naar macht op markt voor software voor professional services.

5 april 2017

Greep naar macht op markt voor software voor professional services.

Unit4, een van Nederlands grotere softwarebedrijven, neemt de kleinere, maar zeer succesvolle branchegenoot Assistance Software over. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.
 
Assistance Software levert bedrijfsapplicaties die – net als Unit4's 'Business World On!' – bedrijfsprocessen in de professional services-industrie ondersteunt. Afnemers zijn te vinden in bedrijfstakken als advies, accountancy, architectenbureaus, engineering, juridische diensten en IT-diensten. Via een internationaal netwerk van 250 resellers levert Assistance Software specifiek op deze branches toegespitste 'out-of-the-box' oplossingen. Dit indirecte leveringsmodel is ongebruikelijk voor Unit4, maar zal volgens 'EVP Strategy & Operations' Christophe Haugen niet worden losgelaten. Het is onder meer de basis van Assistance Software’s' succes in Noord-Amerika, wat één van de verworvenheden is waarmee Software Assistance voor Unit4 waarde zal moeten toevoegen.

Alles bij elkaar genomen is Assistance Software’s PSA-suite in gebruik bij zo'n 1200 à 1500 organisaties, die goed zijn voor in totaal zo'n 47.000 eindgebruikers. Voorbeelden van organisaties die gebruik maken van Assistance Software PSA Suite zijn: KPN Consulting, Eiffel, Fugro (met 12.000 gebruikers), Grant Thornton en het grote Amerikaanse accountancyconglomeraat RSM.
 
Units4's eigen Business World On! is met een dikke 10.000 implementaties duidelijk groter dan Assistance Software. De toevoegde waarde van Assistance Software's PSA Suite is volgens Assistance Software CEO Martijn van der Hoeden dan ook vooral gelegen in de functionaliteit voor cliënt-facing processen (zoals CRM en offertes). Voor de echt backoffice-georiënteerde processen, zoals human capital management, financials en procurement worden actieve koppelingen ondersteund met bestaande ERP-oplossingen, zoals SAP en Oracle of Unit4's Business World On!.
De functionele verschillen tussen beide oplossingen zijn volgens Van der Hoeden grotendeels te herleiden tot de ontstaansachtergrond van beide softwarepakketten: Business World On! komt van de ERP-kant terwijl Assistance PSA Suite vorm kreeg vanuit de front-office.

Samensmelten tot één pakket

Assistance PSA Suite is een cloud-oplossing die net als Business World On! gebruik maakt van de infrastructuur van Microsoft (o.a. Azure). Mede daardoor zijn beide oplossingen goed interoperabel, stelt Haugen. Ondanks deze omstandigheid zijn er volgens Haugen vooralsnog betrekkelijk weinig organisaties die beide oplossingen naast elkaar gebruiken. Maar daar zal spoedig verandering in komen, omdat Unit4 van plan is de twee applicaties op korte termijn ook volledig samen te voegen tot één integrale oplossing die het volledige professional-servicesproces afdekt, van eerste cliëntcontact tot afronding en facturering van gerealiseerde deliverables. In het persbericht naar aanleiding van de overname stelt Unit4 dat klanten door deze integratie mogen rekenen op voordelen als:

  • Vergrote transparantie van de opdracht-'pijplijn'
  • Tijdiger betrokkenheid van de operationele afdelingen, waardoor zowel de kansen op gunning als de benuttingsgraad zullen verbeteren
  • Betere overdracht vanuit verkoop naar delivery van de diensten
  • Betere mogelijkheden om verschillende typen klanten en projecten te onderscheiden
  • Een '360-graden' zicht op de klant gedurende het gehele verkoop- en deliveryproces

In het kader van de acquisitie komen 30 hooggekwalificeerde medewerkers mee naar Unit4. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.