Uitval IT kost jaarlijks 329 miljoen omzet

17 september 2010

Het onderzoek, Avoidable Cost of Downtime, werd uitgevoerd door Coleman Parkes, in opdracht van CA. Het werd gehouden onder ruim 1800 Europese organisaties, waarvan 201 Nederlandse.

Gemiddeld kampt een Nederlandse organisatie jaarlijks met 13 uur uitval van haar IT-systemen. Dat kost per organisatie gemiddeld bijna 275.000 euro aan gederfde inkomsten. De Nederlandse respondenten schatten dat de capaciteit om omzet te genereren met 23 procent daalt als bedrijfskritische systemen uitvallen.

Nederland is hiermee een middenmoter. Franse bedrijven ondervinden nog veel meer schade als gevolg van systeemuitval; gemiddeld bijna een half miljoen euro per jaar. Italië daarentegen lijdt daardoor gemiddeld de minste schade per organisatie: nog geen 34.000 euro per jaar.

Bovenop de 13 uur uitval komt nog eens 12 uur die nodig is om alle gegevens te herstellen. Dat komt volgens CA doordat men zelden focust op snelle data recovery. “Organisaties concentreren zich vaak op het maken van betrouwbare back-ups van hun gegevens, maar gaan voorbij aan de vraag hoe snel ze die gegevens kunnen herstellen bij een storing”, aldus Jasper Geraerts, distribution manager van CA Technologies. Ook staan weinigen er bij stil hoe oud de gegevens zijn van de back-up. Vaak gaat het toch om een dagelijkse back-up, waardoor de gegevens in elk geval een dag oud zijn.

Opvallend voor Nederland is dat men vooral veel schade voorziet van downtime op de afdelingen Marketing en Sales, HR en Distributie en Logisitek. Geraerts: “Dat geeft aan dat de kracht van Nederland vooral in de dienstverlening ligt. In Frankrijk en Duitsland verwacht men bijvoorbeeld meer schade in de productie.”

Voor geheel Europa geldt dat de omzetderving door systeemuitval ruim 17 miljard euro bedraagt. Dat is 13,5 procent van het totale IT-budget voor 2011. Opvallend is dat Nederlandse organisaties gemiddeld meer tijd nodig hebben om de systemen weer volledig in de lucht te krijgen dan het Europese gemiddelde: 9 uur tegen 12 uur in Nederland.

John Roos, specialist Project/Programma’s, noemt het “onbegrijpelijk dat er in tijden van recessie van alles wordt gedaan bij bedrijven om te bezuinigen, terwijl aan de achterkant het geld door projectmatig werken wordt verspeeld: ”Van elke euro die in een (ICT-)project wordt gestopt, is 80 cent weggegooid geld.” Maar het is te verklaren. Roos: “Uit onderzoek blijkt dat het gros van de (project)organisaties nog zeer onvolwassen is en niet methodisch werkt. Daarbij komt dat de businesscase die de basis moet vormen voor projecten vaak geldgedreven, manipuleerbaar en dus maakbaar is. De kernvraag of een organisatie eigenlijk wel in staat is om het project uit te voeren, wordt maar zelden gesteld of gemeten. Door meting krijgen de besluitvormers een realistisch beeld over de haalbaarheid van het project. Bij projectmanagement horen organisaties zichzelf ook de vraag te stellen of ze wel volwassen genoeg zijn om een project aan te kunnen. Maak eens een virtuele projectreis en ontdek de problematiek.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!