Beheer

Branche
Datacenter

'Uitdaging datacenters is niet energie-efficiëntie'

Probleem is niet zozeer bij het gebruik van elektriciteit, maar concentratie van datacentra

© CC BY-SA 2.0,  Christopher Bowns op Flickr
13 november 2019

Probleem is niet zozeer bij het gebruik van elektriciteit, maar concentratie van datacentra

Datacentra moeten efficiënter met stroom omgaan. Dat stelde het economisch bureau van de ING vandaag in een onderzoeksrapport naar energieverbruik in de sector. Maar er is al heel veel gebeurd, stellen zowel de ING als Erik Barentsen van de Dutch Data center Coalition (DDA). 

Het rapport van ING wijst uit dat er de afgelopen jaren steeds meer data en apparaten gebruikt worden. Het totale volume van clouddata groeide in 2018 naar 11,6 zettabytes in 2018, tien keer meer dan in 2010. 

Maar het wereldwijde energieverbruik van de tech- en telecomsector steeg niet. Hun aandeel van energiegebruik bleef juist redelijk stabiel rond de 3 procent.

Al veel bespaard

Dit is mogelijk gemaakt door al heel veel aan energie-efficiëntie te werken. Datacentra en netwerken hebben daar in de afgelopen jaren volgens de ING zelfs de grootste stappen in gezet. De energie-intensiteit van datacentra daalde bijvoorbeeld met 25 procent.

“We doen dus al heel veel om efficiënter met energie om te gaan”, concludeert Barentsen. “Maar we kunnen zeker nog meer doen.” De hoeveelheid data groeit in de toekomst immers alleen maar, dus het is de vraag of het aandeel van energiegebruik ook in de toekomst stabiel kan blijven. 

De ING voorspelt dat dit niet het geval is: in de toekomst verdubbelt de benodigde hoeveelheid elektriciteit naar verwachting.

Verschuiving is positief

“De gang naar de datacentra hebben we samen ingezet”, vindt Barentsen. “Ik denk niet dat dat nog terug te draaien is.” Die ontwikkeling werd onder meer ingezet door de opkomst van de cloud, waardoor we van steeds meer diensten en data verwachten dat ze altijd en overal beschikbaar zijn. “Iedereen wil internet, maar niemand wil weten hoeveel stroom dat kost.”

Dat terwijl het antwoord misschien minder schrikbarend is dan wanneer de cloud er niet was geweest en iedereen nog een eigen server met daarop al zijn data had. “Ik denk dat als we nog altijd servers onder bureaus hadden staan, we als samenleving minder energie-efficiënt waren geweest dan we nu zijn met de datacentra.”

Die verschuiving is echter wel een reden dat datacentra steeds meer stroom nodig hebben. “De vraag naar energie in de IT neemt af, maar bij datacentra toe. Dat is simpelweg een verschuiving van de vraag naar energie.”

Uitdaging ligt bij energieconcentratie

Of datacentra nu efficiënter met energie omgaan dan de oude servers onder het bureau of niet, feit is dat er steeds meer energie nodig is voor die datacentra. In Amsterdam en Haarlemmermeer zorgde dat al voor problemen. Daar is de vraag zo groot, dat dit mogelijk voor een stroominfarct kan zorgen. De twee gemeenten hebben dan ook een bouwstop ingesteld voor datacentra.

Barentsen denkt dat het probleem niet zozeer bij het gebruik van elektriciteit ligt, maar bij de concentratie van datacentra. “Er is nu een sterke energieconcentratie zichtbaar. In het REOS-rapport van het ministerie van Binnenlandse zaken is hier al eens over nagedacht en een mogelijke oplossingen aangedragen door specifieke gebieden aan te wijzen als datacenter-locaties."

Daarnaast moet er natuurlijk geïnvesteerd worden in duurzame energie, maar dat gebeurt nu ook al. “Er zijn bijvoorbeeld Private Power Agreements, waarbij capaciteit van windmolens op zee ingekocht wordt voor de datacentra”, geeft Barentsen als voorbeeld. "Daarnaast draaien datacentra die aangesloten zijn bij de DDA nu al op 80 procent groene energie. De doelstelling is om dat te verhogen naar 100 procent."

Verantwoordelijkheid van gebruiker

Ook ligt er nog een stuk verantwoordelijkheid bij de gebruiker van het datacenter, meent Barentsen. “Als jij een klant bent van zo’n datacenter, ben je zelf verantwoordelijk voor de apparatuur die daar in staat. Zet je daar oude apparatuur neer, dan kost het veel meer energie om die te koelen.”

Verouderde apparatuur in een center heeft dus ook directe invloed op het energieverbruik. “Het is echt een keten.” 

Maar duidelijk is wel dat datacentra al flink wat stappen hebben gezet om te verduurzamen, wijst ook het rapport van ING uit. “Maar we kunnen natuurlijk altijd meer doen en blijven daar aan werken”, sluit Barentsen af. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.