Uitbreiding glasaanleg Amsterdam in de startblokken

27 juni 2008
Het Amsterdamse project Citynet om alle huizen en bedrijven aan te sluiten op glasvezel, vordert gestaag. De eerste fase waarin bijna 45.000 woningen en bedrijven in de wijken Zeeburg, Osdorp en Watergraafsmeer worden aangesloten op de nieuwe infrastructuur, is voor tweederde afgerond. “We zijn dicht bij de deal voor fase twee waarin de rest van de 440.000 adressen van een glasaansluiting worden voorzien”, zei Herman Wagter, projectleider van CityNet deze week tijdens een demonstratie voor buitenlandse journalisten.

Voor de projectaanpak van de tweede fase is veel gebruik gemaakt van de ervaring in de eerste fase. Zo is in Amsterdam gebruik gemaakt van een speciaal door Draka ontwikkelde kabel met 144 fibers die direct in de grond wordt gelegd. Bij veel glasvezelprojecten wordt de kabel door holle buizen ‘geblazen’. Wagter: “De door ons gekozen aanpak zorgt ervoor dat in een dag de straat wordt opgemaakt, de kabel gelegd en de bestrating weer wordt hersteld. Dat levert veel voordelen bij aanleg in oude wijken.” Verder is speciaal voor de aanleg in de oude huizen een flexibele kabel ontwikkeld die zich even makkelijk laat buigen als koperdraad, zonder dat signaalverlies optreedt.

Een van de problemen waar rekening mee moet worden gehouden is dat zo’n 10 tot 20 procent van de huishoudens waar een aansluiting moet worden gerealiseerd, niet toegankelijk is omdat de bewoners niet te bereiken zijn. Dat is lastig als een kabel door de woning moet om bijvoorbeeld een hoger gelegen etage te bereiken. “We maken mee dat mensen lang in het buitenland zijn of bijvoorbeeld in de gevangenis zitten. Volgens de wet moeten huiseigenaren telecombedrijven in de gelegenheid stellen infrastructuur aan te leggen. In praktijk hebben we nog nooit bij de rechter dat recht hoeven afdwingen, maar we moeten wel rekening houden met vertraging.”

De gemeente, de lokale woningcorporaties, ING Vastgoed en Reggefiber richtten in 2006 Glasvezelnet Amsterdam (GNA) op voor de financiering van de eerste fase van het project, dat ruim 30 miljoen euro kost. Voor fase twee is ruim driehonderd miljoen euro nodig, waarvoor de huidige aandeelhouders nu de laatste hand aan de contracten leggen.

Wagter gaat er vanuit dat fase een eind dit jaar is afgerond. Voor fase twee trekt de projectorganisatie vijf jaar uit. Dat is volgens Wagter een strakke planning, vooral vanwege de hoeveelheid gespecialiseerde technici die er voor nodig zijn. Hij verwacht in de komende jaren een snelle toename van het aantal glasvezelprojecten. Een tekort aan capaciteit om die werkzaamheden uit te voeren, zou daarbij makkelijk een vertragende factor kunnen vormen. “Amsterdam voert dit project uit om de lokale economie te stimuleren. Het is daarom van belang snel te starten om niet gehinderd te worden door die vertraging.”

Hoeveel huishoudens met een glasvezelaansluiting, daar ook werkelijk gebruik van maken, wil Wagter niet kwijt. Hij stelt dat het streven is na vijf jaar een penetratie van 40 tot 50 procent te bereiken. “We lopen op schema met dat plan.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!