Loopbaan

Carriere
Uber

'Uber perkt macht omstreden oud-topman in'

Paal en perk gesteld aan invloed van Travis Kalanick

Uber © Shutterstock
4 oktober 2017

Paal en perk gesteld aan invloed van Travis Kalanick

De raad van bestuur van Uber heeft unaniem ingestemd met een ingrijpende herverdeling van de macht binnen het bedrijf.

Er komen bestuurszetels bij, onder meer voor het Japanse technologieconcern Softbank dat bij elkaar zo'n 10 miljard dollar wil investeren in de taxidienstverlener.

Dat hebben betrokkenen gemeld aan persbureau Bloomberg. De maatregelen moeten onder meer paal en perk stellen aan de invloed van Travis Kalanick, die behoorde tot de oprichters van Uber in 2009 en tot voor kort de hoogste baas was. Hij moest evenwel vertrekken na een reeks onverkwikkelijke incidenten binnen het bedrijf.

Kalanick beschikt nog over aandelen die hem meer stemrecht geven dan andere aandeelhouders. Aan die situatie komt een einde. Voortaan geeft ieder aandeel evenveel zeggenschap over de toekomst van Uber. De maatregelen zouden mede zijn bedoeld als voorbereiding op een beursgang.

Belangrijke overwinning

Dat de rest van het bestuur heeft ingestemd met de veranderingen, geldt volgens Bloomberg als een belangrijke overwinning voor de nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die werd weggeplukt bij reisbedrijf Expedia met de opdracht schoon schip te maken bij Uber. Kalanick verzette zich tot het laatst tegen de inperking van zijn macht.

De beoogde investering door Softbank plakt op Uber naar verluidt een prijskaartje van bijna 70 miljard dollar. Het Japanse concern zou minstens 1 miljard dollar aan nieuw kapitaal verstrekken, en voor zo'n 9 miljard dollar aan aandelen overnemen van zittende aandeelhouders.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.