Overslaan en naar de inhoud gaan

'Uber perkt macht omstreden oud-topman in'

De raad van bestuur van Uber heeft unaniem ingestemd met een ingrijpende herverdeling van de macht binnen het bedrijf.
Uber
© Shutterstock
Shutterstock

Er komen bestuurszetels bij, onder meer voor het Japanse technologieconcern Softbank dat bij elkaar zo'n 10 miljard dollar wil investeren in de taxidienstverlener.

Dat hebben betrokkenen gemeld aan persbureau Bloomberg. De maatregelen moeten onder meer paal en perk stellen aan de invloed van Travis Kalanick, die behoorde tot de oprichters van Uber in 2009 en tot voor kort de hoogste baas was. Hij moest evenwel vertrekken na een reeks onverkwikkelijke incidenten binnen het bedrijf.

Kalanick beschikt nog over aandelen die hem meer stemrecht geven dan andere aandeelhouders. Aan die situatie komt een einde. Voortaan geeft ieder aandeel evenveel zeggenschap over de toekomst van Uber. De maatregelen zouden mede zijn bedoeld als voorbereiding op een beursgang.

Belangrijke overwinning

Dat de rest van het bestuur heeft ingestemd met de veranderingen, geldt volgens Bloomberg als een belangrijke overwinning voor de nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die werd weggeplukt bij reisbedrijf Expedia met de opdracht schoon schip te maken bij Uber. Kalanick verzette zich tot het laatst tegen de inperking van zijn macht.

De beoogde investering door Softbank plakt op Uber naar verluidt een prijskaartje van bijna 70 miljard dollar. Het Japanse concern zou minstens 1 miljard dollar aan nieuw kapitaal verstrekken, en voor zo'n 9 miljard dollar aan aandelen overnemen van zittende aandeelhouders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in