Twitteraars VS bang voor privacy

9 februari 2011
Een aantal mensen dat wordt verdacht van betrokkenheid bij WikiLeaks stapt naar de rechter, om te voorkomen dat de overheid inzage krijgt in hun Twitter-gegevens. Het gaat om gegevens 'onder de motorkap' van Twitter, waaruit precies kan worden afgeleid waar zij op welk moment zijn geweest.

De gegevens worden opgevraagd door de federale overheid, vanwege een onderzoek naar de betrokkenheid van de 3 personen bij WikiLeaks. Medio december vorig jaar kreeg Twitter al een dwangbevel van de overheid. De simpele opdracht: vertel met wie de 3 hebben gecommuniceerd en wie hun followers zijn.

'Vrijheid van meningsuiting in het geding'
Met die gegevens, inclusief tijd- en plaatscodes, kunnen de lokaties van de 3 mensen worden gevolgd. De onderzoekers krijgen dan een redelijk nauwkeurig beeld van hun doen en laten. Volgens de 3 is dit een ontoelaatsbare inbreuk op hun privacy. Bovendien druist het in tegen het eerste amendement op de Amerikaanse Grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd.

"Dat eerste Amendement geldt voor iedereen, zelfs als hun boodschap minder populair of zelfs ronduit onprettig wordt gevonden", zo betogen de advocaten van de 3 verdachten. Zij eisen nu, dat de rechter het dwangbevel van de overheid blokkeert. In dat geval hoeft Twitter de gegevens niet ter beschikking te stellen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.