Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter ontneemt eigen personeel mogelijkheden code te wijzigen

De meerderheid van het personeel dat bij Twitter rond verkiezingen moet controleren op desinformatie en andere pogingen het kiesproces te beïnvloeden, kan niet meer bij de tools die nodig zijn voor hun werk. Twitter wil het risico minimaliseren dat mensen van binnenuit het transitieproces frustreren waar het bedrijf nu middenin zit, is de verklaring.
Verveeld
© Shutterstock
Shutterstock

Het gevolg is dat vrijwel niemand meer veranderingen aan de code van Twitter kan aanbrengen. Dat is opmerkelijk, zeker nut de tumultueuze verkiezingstijd in Brazilië op een hoogtepunt is en de Verenigde Staten zich opmaken voor een krachtmeting tussen de Republikeinen en Democraten tijdens de midterm-verkiezingen. Ook daar zullen groepen zowel binnen als buiten de VS alle beschikbare middelen inzetten om te proberen de uitslag naar hun hand te zetten.

"Aan het besluit is niks vreemds", twittert Yoel Roth, bij Twitter hoofd veiligheid en integriteit, echter. "Het is precies wat wij (en elk ander bedrijf) moeten doen in het midden van een corporate transitie om de kans op risico's van binnenuit te reduceren."

Moderatieteam gedecimeerd

Waar normaal honderden mensen aan het werk zijn om geplaatste tweets te beoordelen en eventueel te verwijderen of gebruikers te blokkeren, hebben nu nog slechts een vijftiental medewerkers toegang tot de benodigde dashboards en hulpmiddelen om dat werk uit te voeren, meldt Bloomberg. Dit besluit kan grote invloed hebben op de politieke ontwikkelingen de komende maanden. Voor velen deed Twitter al voor de komst van Elon Musk als CEO al te weinig aan het modereren van tweets om desinformatie een halt toe te roepen.

Net als Donald Trump deed voordat zijn Twitter-account werd geblokkeerd, probeerde Jair Bolsonaro - de Braziliaanse president die nu de verkiezingen nipt heeft verloren - onder meer via Twitter de integriteit van het verkiezingsproces in twijfel te trekken. Ars Technica heeft bevestigd dat onterechte berichten over fraude bij het stemmen tellen die Human Rights Watch aan de kaak stelde, niet door Twitter is verwijderd of geannoteerd. Volgens het eigen beleid van Twitter zou er bij tweets met een link naar resultaten van verkiezingen een link moeten komen naar betrouwbare informatiebronnen.

Mislukking transformatie Twitter zeer reële mogelijkheid

Ars Technica memoreert dat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 1% van de Twittergebruikers goed waren voor 80% van het nepnieuws. Als er geen moderatie plaatsvindt kan dit een levensgroot probleem worden de komende weken. In een brief aan de adverteerders heeft Musk aangegeven dat zijn motivatie voor de overname van Twitter is gebaseerd op het streven polarisatie regen te gaan en de mensheid te helpen. Maar hij heeft er aan toegevoegd dat een mislukking een zeer reële mogelijkheid is. Hij is overigens van plan op basis van zijn visie op de rol van Twitter een nieuw moderatieteam in te richten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in