Beheer

Security
Paspoort

Twijfels en Kamervragen over apps die paspoortinfo scannen

Minister moet uitleggen of dergelijke apps veilig zijn voor de consument.

© CC0 - Pixabay Skitterphoto
23 oktober 2019

Minister moet uitleggen of dergelijke apps veilig zijn voor de consument.

Hoe veilig zijn apps die de NFC-chip van de smartphone gebruiken om paspoortinformatie uit te lezen? Dat wil Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) weten van de verantwoordelijke staatssecretaris. Sommigen vinden dat dergelijke apps het risico op identiteitsfraude vergroten.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) buigt zich nu over de schriftelijke vragen (download) van Verhoeven. Die heeft om opheldering gevraagd nadat het Financieele Dagblad woensdag meldde dat er bezorgdheid is over gratis smartphone-apps die de chip van een paspoort of rijbewijs kunnen uitlezen. Deze apps staan in de Google Play Store (Android) en Apple App Store (iOS) en zijn beschikbaar voor consumenten en bedrijven.

De chip in het identiteitsdocument wordt uitgelezen via de nfc-chip van de smartphone, waarna de gebruiker onder andere de volledige namen, geboortedatum en pasfoto van de documenthouder ziet. Een hotel of bedrijf kan op deze manier gegevens de identiteit personen checken, maar maar kan de informatie ook misbruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude. Er is ook onduidelijkheid of de makers van zulke scanapps de gegevens (stiekem) kunnen inzien.

Vragen aan de staatssecretaris 

De Autoriteit Persoonsgegevens noemt met name het kunnen uitlezen van iemands burgerservicenummer (bsn) een risico. Verhoeven wil van de staatssecretaris weten of hij dat ook vindt en of de makers van scanapps kunnen meekijken. Het ministerie van BZK zegt tegen het FD dat het niet nodig is om scanapps vooraf te certificeren om de veiligheid te waarborgen. Verhoeven vraagt de staatssecretaris om een toelichting. 

Ophef is redelijk willekeurig

De ophef en Kamervragen over de scanapps heeft geen harde directe aanleiding. Wie een Android-smartphone met nfc-chip heeft, kan al jaren dergelijke apps gebruiken om paspoortinformatie uit te lezen. Sinds vorige maand zijn zulke apps ook beschikbaar op de iPhone. Apple stelde de nfc-chip namelijk kortgeleden open voor ontwikkelaars. iPhones hebben al jaren een nfc-chip, maar die was eerst alleen toegankelijk voor Apple-apps als Apple Pay. 

BSN wordt QR-code

In zijn brief heeft Verhoeven de staatssecretaris ook gevraagd naar de overheidsbeslissing om paspoorten vanaf 2021 een qr-code met het bsn te geven. Die staat nu voluit geschreven en is straks zichtbaar als scanbare qr-code. De maker van een scanapp en de stichting Privacy First vinden dat een slechte ontwikkeling omdat de qr-code de kans op identiteitsfraude zou vergroten. Verhoeven wil weten of de staatssecretaris dat ook vindt. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.