Innovatie & Strategie

Wetenschap
privacy

Twente verbetert gezichtsherkenning voor politie

Privacyverordening, 5 in het oog springende aspecten © CC by S.A. 2.0 ,  Perspecsys Photos (Flickr)
22 januari 2016
Wetenschappers van de UTwente hebben een techniek bedacht waarmee een computer beter in staat is om gezichten te herkennen. De methode is vooral bedoeld voor gebruik door forensisch experts.

Het onderzoek is gedaan aan de afdeling Services, Cybersecurity en Safety van de Universiteit Twente. Op basis van soms gebrekkige camerabeelden is het nu mogelijk om een reconstructie te maken van een gezicht. Die reconstructie helpt de rechercheurs bij hun onderzoek.

Moeilijkheden

Bij forensisch onderzoek is het zaak dat een gezicht op de juiste wijze wordt gerepresenteerd. Zeker als het materiaal wordt gebruikt in een rechtszaak moet worden voldaan aan zeer hoge kwaliteitseisen. Zou een gezichtsmodel te veel onzekerheden bevatten, dan kan de advocaat van de verdachte er gehakt van maken.

Reflectie

De onderzoekers maken gebruik van een techniek die Lambert reflectie heet, waarmee een model wordt opgebouwd uit de gemeten reflecties in een beeld. Belangrijk is, dat niet van te voren al een 3D-model van een gezicht wordt opgezet, want dat zou het eindresultaat kunnen sturen. Een model van een mens met een grote neus kan geen beeld opleveren van een dader met een klein knopneusje, om maar wat te noemen. De wetenschappers van de UTwente hebben nauw samengewerkt met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Nadere informatie is hier te vinden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.