Management

Governance
Tweede Kamer

Tweede Kamer stemt vandaag over aanpassingen Wet digitale overheid

Wordt open source voor software verplicht?

7 juni 2022

Wordt open source voor software verplicht?

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat de Wet digitale overheid (Wdo) aanpassen na kritiek vanuit de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemt vandaag over voorgestelde aanpassingen, zoals open source verplicht maken voor identificatie- en inlogmiddelen.

Met de Wet digitale overheid wordt geregeld dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de overheid. Elektronische identificatiemiddelen (eID) moeten een hogere betrouwbaarheid leveren dan DigiD. De Eerste Kamer gaf diverse verbeterpunten aan voor het wetsvoorstel van de Wet digitale overheid en diende daarom een novelle in. Dit is een wijziging van een wetsvoorstel.

Er werd door de Eerste Kamer aan Van Huffelen onder meer gevraagd om rekening te houden met privacy bij het ontwerp van de inlogmiddelen, open source verplicht te stellen bij het aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen en om commerciële partijen die inloggegevens koppelen om zo gevoelige data te verzamelen te vermijden.

Van Huffelen meldde vorige week in het debat over de novelle met de Tweede Kamer al dat 100% open source het streven is. Ook stelde ze dat er een alternatief moet blijven voor mensen die niet digitaal met de overheid willen communiceren of mensen die hulp nodig hebben bij het digitaal communiceren met de overheid.

Motie open source

De Tweede Kamer stemt vandaag niet alleen over de novelle, maar ook over de motie Dekker-Abdelaziz (D66) over open source. Dekker-Abdelaziz stelt daarin dat software altijd open source moet zijn, tenzij het niet anders kan.

De Wet digitale overheid legt onder meer taken en verantwoordelijkheden vast voor veilige toegang tot de digitale overheid. Ook worden er verplichtingen geregeld voor overheidsorganisaties om veilig en betrouwbaar aan te sluiten en hun dienstverlening in te delen op een betrouwbaarheidsniveau.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.