Innovatie & Strategie

Governance
censuur

Twee derde internetters heeft te maken met censuur

Overheden hebben een grote invloed op wat mensen zien en kunnen op internet.

14 november 2016

Overheden hebben een grote invloed op wat mensen zien en kunnen op internet.

Maar liefst twee derde van de internetters wereldwijd heeft te maken met een vorm van censuur door de overheid, concludeert Freedom House uit een onderzoek dat nu al weer voor de zesde keer is gehouden. Freedom House is een denktank die zich opwerpt voor het stimuleren van democratische processen.

Freedom House deed het onderzoek in 65 landen, waar samen zo'n 88 procent van de wereldbevolking leeft. Noord-Korea viel overigens buiten het onderzoek. Van de Europese landen werden alleen Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk onder de loep genomen.

Boven aan de ranglijst met overheidsbemoeienis op internet staat China, gevolgd door Syrië en Iran. De standaard versleuteling bij berichtenapps als Whatsapp en Telegram zorgde er voor dat in veel landen, zoals Bagrein, Bangladesh en Ethiopië de overheid het gebruik van deze apps heeft geblokkeerd. "Hoewel het blokkeren van dit gereedschap iedereen raakt, heeft het een extra groot effect op voorvechters van burgerrechten, journalisten en verdrukte gemeenschappen die er afhankelijk van zijn om zich te onttrekken aan de spionage door de overheid", zei Sanja Kelly, directeur en mede-opsteller van het Freedom on the Net 2016-rapport in een verklaring

Sociale media vaker geblokkeerd

Het aantal landen waar sprake was van een blokkade of beperkte toegang tot sociale media en andere communicatiediensten nam toe. In een jaar tijd steeg dit aantal van 15 naar 24. Ook nam de hoeveelheid content die het afgelopen jaar werd geblokkeerd toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om materiaal ten behoeve van protesten, petities of informatie over de positie van LGBT (Lesbiënnes, Gays, Bisexuëlen en Transgenders).

Het cartoonesk afbeelden van regeringsleiders was vaker aanleiding voor een blokkade-actie en vervolging van de auteurs. Turkije en Brazilië bijvoorbeeld zagen hun beoordeling daardoor zakken van 'gedeeltelijk vrij' naar 'niet vrij'. Volgens het Freedom on the Net 2016 rapport werd de internetvrijheid in de Verenigde Staten het afgelopen jaar iets beter door het in werking treden van de USA Freedom Act.

Lees meer over
2
Reacties
eschokker 14 november 2016 11:59

Rusland blokkeerd jw.org op basis van theroristiche uitingen

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.