Overslaan en naar de inhoud gaan

TU/e-onderzoekers winnen alternatieve Nobelprijs

Natuurkundigen van de TU Eindhoven hebben de alternatieve Nobelprijs gewonnen met een onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa's. Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat mensen gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand tot elkaar houden om botsingen te voorkomen.
Professor Federico Toschi en onderzoeker Alessandro Corbetta met de Ig Nobel Prize.
© TU Eindhoven
TU Eindhoven

Hoogleraar Federico Toschi en universitair onderzoeker Alessandro Corbetta analyseerden maandenlang 5 miljoen reizigers op het treinstation van Eindhoven met vier sensoren onder de perrons. Het onderzoek werd al in 2018 gepubliceerd, maar de twee kregen de alternatieve Nobelprijs donderdag uitgereikt. "We zijn hartstikke trots op deze prijs. Deze erkenning is mooi", aldus Corbetta.

Locaties veiliger maken

De onderzoekers ontdekten dat voetgangers "onbewust constant bezig zijn met het vermijden van botsingen met tegenliggers door hun looppad meters van tevoren te veranderen als een aanvaring dreigt". Zo'n 18.000 voetgangers waren tegen elkaar aangebotst als ze hun looppad niet op deze manier aanpasten, uiteindelijk liepen slechts 80 mensen daadwerkelijk tegen elkaar aan.

Met de resultaten van het onderzoek hopen de natuurkundigen "plekken waar veel voetgangers samenkomen veiliger en efficiënter in te richten, gebaseerd op het natuurlijk loopgedrag van de mens".

De Ig Nobelprijs is een "alternatieve" Nobelprijs en wordt ieder najaar toegekend in verscheidene categorieën. Het is een prijs voor onderzoek dat in eerste instantie grappig aandoet, maar toch aan het denken zet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in