Loopbaan

Carriere
TU/e

TU/e combineert data science en AI in nieuwe masteropleiding

'TU/e eerste Nederlandse techniekopleiding die vakgebieden combineert.'

© TU Eindhoven,  Bart van Overbeeke
6 januari 2021

'TU/e eerste Nederlandse techniekopleiding die vakgebieden combineert.'

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) combineert als eerste Nederlandse techniekopleiding data science en kunstmatige intelligentie (AI) in één masteropleiding. De master gaat in september dit jaar van start en heeft als voornaamste doel om 'AI engineers' op te leiden.

Volgens universitair hoofddocent Dirk Fahland is de combinatie tussen data science en AI logisch, "omdat beide disciplines tegenwoordig nauw verweven zijn", zo vertelt hij in een aankondiging. In de nieuwe opleiding - die de naam DS&AI draagt - krijgen studenten dan ook technieken en methodieken uit beide vakgebieden onderwezen. Zo leren ze over de fundamenten van AI, machine learning en algoritmiek, maar ook over datavisualisatie, data mining en management. 

Via de opleiding hoopt de TU/e zogeheten AI engineers op te leiden. Deze AI engineers kunnen betrouwbare systemen bouwen met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken, vertelt Fahland, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van het programma. "Dat is bijvoorbeeld van belang voor de hightechsystemen die hier in de regio worden ontwikkeld, waarbij hoge eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid."

Nieuwe vakken ontwikkeld

De nieuwe DS&AI-opleiding is gestructureerd in zes trajecten. Ieder traject vertegenwoordigt een expertisegebied van data science en AI. Zo is er een traject 'Explainable Data Analytics', een traject 'Data Mining and Machine Learning' en een traject 'Data Engineering and Management'. De meeste vakken die binnen de zes trajecten gegeven worden, zijn nieuw of herontworpen voor de master. 

De nieuwe masteropleiding gaat vanaf september 2021 van start. Binnenkort wordt de opleiding geregistreerd in het officiële Nederlandse onderwijsregister. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde studenten zich inschrijven via Studielink. De uiterste inschrijfdatum voor de master DS&AI is 1 mei 2021. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.