Management

Netwerken
Ajit Pai

Trump's nieuwe FCC-voorzitter baart voorstanders netneutraliteit zorgen

Verizon, Comcast en AT&T in feeststemming met Foe Ajit Pai aan het roer bij telecomtoezicht

Ajit Pai © FCC
24 januari 2017

Verizon, Comcast en AT&T in feeststemming met Foe Ajit Pai aan het roer bij telecomtoezicht

Grote Amerikaanse telecomproviders hebben enthousiast gereageerd op de aanstelling van Foe Ajit Pai als voorzitter van de FCC. De FCC is federale commissie die toezicht houdt op de efficiëntie van de telecommarkt.

Maar voorvechters van netneutraliteit, waaronder Google en Facebook, maken zich zorgen. Want in zijn rol van commissielid stemde Pai steeds tegen wetten die de netneutraliteit beogen te borgen.

'Netneutraliteit' is de term die insiders gebruiken voor het beginsel dat op internet alle verkeer gelijk is en gelijk moet worden behandeld, ongeacht afzender, ontvanger of inhoud. Maar dat beginsel staat de laatste jaren ter discussie; vooral kapitaalkrachtige bedrijven willen de mogelijkheid om bepaalde datatransporten voorrang te geven op ander verkeer. Tegen betaling uiteraard. Die mogelijkheid zou onder meer interessant kunnen zijn voor aanbieders van streaming content zoals films. Maar de andere kant van de medaille wordt onvermijdelijk dat 'gewoon' internetverkeer moet wachten op het voorrangsverkeer. Tenzij er wordt betaald. En dat laatste verklaart ongetwijfeld het enthousiasme van de telecombedrijven.

Toetredingsdrempel voor start-ups

Ogenschijnlijk is loslaten van netneutraliteit een maatregel die de marktwerking zal bevorderen, doordat er meer differentiatie mogelijk wordt. Maar pleitbezorgers van netneutraliteit voorzien een averechts effect: differentiatie in transportsnelheid en kosten verhoogt de toetredingsdrempel voor start-ups, die zich de hogere kosten voor snel transport niet zullen kunnen veroorloven. Daarmee zou deregulering een rem vormen op innovatie en concurrentie in content- en diensten aanbod, zo redeneren ze.

Aanvallen op consumenten en privacy

Tijdens het Obama-bewind is - zowel in de Senaat als binnen de FCC - intensief gedebatteerd over netneutraliteit, met als uitkomst dat in 2015 een aantal wetten is aangenomen die de netneutraliteit moeten borgen. Maar Pai behoorde toen al niet tot de voorstemmers en ook tijdens de verkiezingscampagne van Trump trad hij geregeld naar voren met oproepen tot het 'in de fik te steken' van de betreffende regels, die naar zijn oordeel juist een rem vormen op investeringen, vernieuwing en banengroei.

"Commissaris Pai heeft een geschiedenis van aanvallen op consumentenbescherming, op de openheid van internet en op online privacy" stelt de Amerikaanse vereniging voor bescherming van online consumentenbelangen, Public Knowledge vast in een reactie op de aanstelling van Pai.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
5
Reacties
Peter 24 januari 2017 12:15

De groei is uit al die streaming video bedrijven, iedereen heeft die goede "A" film of CD al tienmaal gezien of gehoord.

Niemand is geïnteresseerd in B en C producten.

Netneutraliteit, is behalve voor de dom-linkse omroepen en bladen, als een doodziek geboren kind. het moet voortdurend gecontroleerd en bestuurd worden door vooringenomen organisaties die vooral dankzij de subsidieruif bestaanrecht hebben.

Broekhuijsen 24 januari 2017 12:11

Het normale verkeer is er ook steeds minder net neutraliteit. Ditzelfde lot zal het internet verkeer ook ooit wel ondergaan

Ruurd 24 januari 2017 12:06

Slechte ontwikkeling. Dit gaat uitdraaien op ellende voor de gewone mens die dus met zijn internet achter aan kan sluiten.

Wim de Raadt 24 januari 2017 11:53

Ach geen net neutraliteit... Ga we toch meer naar buiten genieten van de natuur en dingen waar we echt plezier in hebben.

Wim de Raadt 24 januari 2017 11:53

Ach geen net neutraliteit... Ga we toch meer naar buiten genieten van de natuur en dingen waar we echt plezier in hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.