Management

Security
Trump versus Clinton

'Trump won verkiezingen dankzij hack stemmachines'

Vermeende hack voer voor tegenstanders van herinvoering van de stemmachine in Nederland

Trump vs Clinton © CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped, colorchange from original,  KAZ Vorpal
23 november 2016

Vermeende hack voer voor tegenstanders van herinvoering van de stemmachine in Nederland

Vooraanstaande computerwetenschappers weten het zeker: de stemmachines in de swing state Wisconsin vertonen abnormale resultaten. Dat wijst volgens hen op manipulatie of zelfs een hack.

De wetenschappers in kwestie hebben nog niet de publiciteit gezocht. Ze bespreken hun twijfels op dit moment nog met het campagneteam van Hillary Clinton. Ze raakten gealarmeerd door anomalieën in Wisconsin, meldt New York Magazine. In kiesdistricten waar daar elektronisch werd gestemd, kreeg Clinton 7 procent minder stemmen dan waar met papieren formulieren werd gewerkt. Hard bewijs van manipulatie of een hack ontbreekt. Maar het patroon is wel dermate verontrustend dat een onafhankelijk onderzoek geboden is, menen ze. Ze worden in die mening gesterkt door de beschuldiging van de Amerikaanse regering aan het adres van de Russen, dat die het Democratic National Committee gehackt hadden.

Afwijkingen zouden uitslag kunnen wijzigen

De reden dat ze vooralsnog alleen met het campagneteam van Clinton overleggen is, dat Clinton nog zou kunnen besluiten de uitslag aan te vechten en hertelling te eisen. De anomalie van 7 procent zou voldoende zijn om Wisconsin naar Clinton te laten gaan, in plaats van naar Trump. Ook in Pennsylvania was het verschil dermate klein dat een hertelling tot een verschuiving in de uitslag zou kunnen leiden. Als beide staten naar Clinton gaan in plaats van naar Trump, zou Clinton nu op 262 kiesmannen staan en Trump op 260. In de staat Michigan is men nog steeds aan het tellen. De 16 kiesmannen van deze staat zouden dan de doorslag geven.

Stemcomputer in Nederland afgeserveerd

Het is natuurlijk goed mogelijk dat er niets mis is met de uitslagen in de districten waar elektronisch gestemd is. Wellicht hebben inwoners van districten waar elektronisch werd gestemd iets gemeen dat Clinton minder populair maakt. Maar de discussie die nu losbarst toont eens te meer dat invoering van stemmen per computer nieuwe en lastig te beantwoorden vragen oproept.

In het verleden zijn we in Nederland om die reden afgestapt van het gebruik van stemmachines, en wordt er weer ouderwets met het rode potlood gestemd. Maar ook hier gaan weer stemmen op om het kiesproces te moderniseren en stemmachines te gaan gebruiken. Deels uit efficiency-oogpunt, deels ook omdat de voorstanders van elektronisch stemmen menen dat de risico's van elektronisch stemmen overbelicht worden in vergelijking met wat er bij telling vanuit de stembus mis kan gaan. Daar staat wel tegenover dat manipulatie van het papieren proces lastiger is en eerder in het oog springt.

Er kan bovendien weinig discussie bestaan over het feit dat IT een inherent onveilige technologie is. In het verleden is aangetoond dat de privacy niet gewaarborgd was doordat de machines kwetsbaar waren voor afluisteren. En ook manipulatie van de software is lastig te voorkomen, en zelfs lastig te constateren. Dat geldt zeker als de stemcomputer ook nog eens verbinding krijgt met het internet. Het lijkt haast lichtzinnig om daaraan zoiets belangrijks als verkiezingen toe te vertrouwen.

Onduidelijk of Clinton hertelling eist

Of Clinton deze kans aangrijpt om alsnog president van de VS te worden is onduidelijk. De tijd dringt wel. In Wisconsin kan ze tot vrijdag om hertelling vragen, in Pennsylvania tot volgende week maandag en in Michigan tot volgende week woensdag. Bovendien zou Clinton dan een grond moeten aanvoeren om de werking van de stemcomputers te controleren; het indirecte bewijs dat de wetenschapers aanvoeren, zou daarvoor wel eens te licht kunnen zijn. Volgens de New York Times zit de regering Obama ook niet te wachten op zo'n actie.

Lees meer over
4
Reacties
Peter 25 november 2016 11:52

Als de overheden niet zulke controlfreaks waren en de stemcomputers simpele stand-alone semi-mechanische telmachientjes, dan waren alle problemen met stemmachines allang opgelost.

Maar nee, het zijn nu touchscreen machines die vooral als zendmast fungeren.

Persoonlijk denk ik dat de overheden er alles aan zullen doen om ongewilde uitslagen te voorkomen en daarmee ook de grote gangmakers van alle verkiezingsfraudes zijn.

Johan 24 november 2016 15:12

Alle meningen hebben hun eigen waarde, waarheid bestaat niet meer. Wen er maar aan.

Erik 24 november 2016 13:57

Het blijft moeilijk te accepteren voor veel mensen.

Advies, zeg iedere dag een paar keer hardop "President Donald Trump" met de nadruk op president.
DAn helpt op termijn de realiteit te aanvaarden.

Nico 24 november 2016 13:22

Kies uit de volgende 2 mogelijkheden:
a) Trump won verkiezingen dankzij hack stemmachines.
b) Dat wijst volgens hen op manipulatie of zelfs een hack. Hard bewijs van manipulatie of een hack ontbreekt.
N.B. er is slechts 1 antwoord mogelijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.