Overslaan en naar de inhoud gaan

Trump wil FCC-wissel om aanpak social media door te drukken

President Trump nomineert een lid van zijn regering om zitting te nemen in de onafhankelijke telecomtoezichthouder FCC. De voorgestelde functionaris zou bij overheidsorgaan NTIA al een grote rol hebben gespeeld in beleidsbepaling voor het reguleren van social media, en dat is wat Trump via de FCC wil doordrukken. Daar liggen Democratische leden dwars én houdt één Republikeins lid vast aan het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet.
FCC Pie
© FCC
FCC

De nominatie van telecom-adviseur Nathan Simington volgt op het eerdere plotse terugtrekken van Trumps nominatie van FCC-lid Michael O'Rielly. Die zittende functionaris bij de telecomtoezichthouder zou een nieuwe vijfjaarstermijn bij de FCC gaan vervullen. Dat terugtrekken vorige maand van de in maart voorgestelde 'verlenging' voor O'Rielly volgde op tegengas van dat Republikeinse FCC-lid, meldt onder meer Ars Technica.

Strijd om meerderheid

Voor het doorkrijgen van de door Trump gewenste aanpak van social media zoals Twitter en Facebook zijn drie stemmen vóór nodig. De huidige twee Democratische FCC-leden zijn tegen. O'Rielly heeft in augustus openlijk verklaard dat de FCC de bescherming van vrije meningsuiting moet handhaven, wat in het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet is verankerd.

Deze uitlatingen lijken erop te wijzen dat hij ook niet mee wil gaan in herinterpretatie van wetgeving om socialmediaplatformen aansprakelijk te kunnen stellen voor het offline halen of aanpassen van content. Twitter en Facebook zijn recent overgegaan op wat scherpere bewaking van posts met het oog op bestrijding van desinformatie, onwaarheden en leugens. Het account van president Donald Trump wordt daardoor ook geraakt.

Architect van voorstel?

De voordracht nu van Simington als vervanger van O'Rielly volgt op werk wat eerstgenoemde bij overheidsorgaan NTIA (National Telecommunications and Information Administration) heeft verricht om social media te reguleren. De NTIA heeft voor de regering Trump een voorstel bij de FCC ingediend om sectie 230 van de Communications Decency Act anders te interpreteren. Simingtons speelde een significante rol daarbij, weten The Verge en The Washington Post te melden.

We added a label to two @realDonaldTrump Tweets about California’s vote-by-mail plans as part of our efforts to enforce our civic integrity policy. We believe those Tweets could confuse voters about what they need to do to receive a ballot and participate in the election process. — Twitter Safety (@TwitterSafety) May 28, 2020

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in