Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Trump

Trump claimt 90 miljard 'winst' door schrappen netneutraliteit

50 miljard dollar aan 'echt inkomen' plus 40 miljard aan 'consumentenwelzijn'.

Donald Trump © CC0 - Flickr.com oriana.italy
23 februari 2020

50 miljard dollar aan 'echt inkomen' plus 40 miljard aan 'consumentenwelzijn'.

De regering Trump claimt in een nieuw presidentieel rapport dat het schrappen van netneutraliteit in totaal zo'n 90 miljard dollar oplevert. De Amerikaanse overheid baseert deze claim op een vergelijking met een onderzoek uit 2008 naar het delen van DSL-verbindingen. Het 'Restoring Internet Freedom' bevel van telecomtoezichthouder FCC zou dus een positief effect op de breedband- en telecomindustrie hebben.

Het Witte Huis claimt in een nu gepubliceerd presidentieel rapport dat het opheffen van wettelijk verplichte netneutraliteit de economie vele tientallen miljarden dollars per jaar oplevert. De volledige 'winst' zou 90 miljard dollar bedragen, zo valt te lezen in het 'Economic Report of the President'. Van dat bedrag bestaat 50 miljard dollar uit een "verhoging van echte inkomens" en 40 miljard dollar uit "verbetering aan consumentenwelzijn".

'Plus 11 miljard voor privacy'

Naast de geclaimde miljarden uit het schrappen van netneutraliteit rekent de regering Trump ook nog eens 11 miljard dollar voordeel uit het losser laten van privacyregels voor internetaanbieders in de Verenigde Staten. Dit derde miljardenbedrag zou dan bestaan uit "aanvullend echt inkomen", aldus het rapport van het Witte Huis. Daarbij wordt nog een verdubbeling in het vooruitzicht gesteld: "Na vijf tot tien jaar als de gevolgen volledig gerealiseerd zijn, is de totale impact op echte inkomens naar schatting 22 miljard dollar".

Deze drie forse bedragen worden aangehaald in een bescheiden drie pagina's van het presidentiële economierapport. In het segment 'Consumer savings on Internet access' (pagina 120) wordt gesteld dat de onder president Obama ingestelde wettelijke netneutraliteit schadelijk was voor Amerikanen. Het ging daarbij om een verbod voor internetaanbieders om contentbedrijven als YouTube en Netflix, die veel bandbreedte 'kosten', extra te factureren of anders af te knijpen voor datadoorgifte naar consumenten.

Ouder, ander geval

De drie pagina's waarin de 'winst' uit het terugdraaien van netneutraliteit en privacyregels worden behandeld, bevatten een korte vergelijking met het loslaten van een oudere, andere wettelijke verplichting voor breedband. Dat betreft 'verticale prijsbeperkingen' op het delen van DSL-verbindingen, waarbij verschillende internetaanbieders hun diensten leveren over de (DSL-)netwerkinfrastructuur van telefoniebedrijven. Een onderzoek uit 2008 heeft geconstateerd dat het loslaten van deze maatregel voor DSL tot een flinke groei in abonnementen heeft geleid, in vergelijking met abonnementen voor internettoegang via de kabel. Daarbij is ook de vergelijking getrokken met Canada.

"Uit het toepassen van deze bevindingen op ISP's in de jaren 2017-27 blijkt dat de 'Restoring Internet Freedom' order van de regering Trump door het verwijderen van verticale prijsregulering echte inkomens met meer dan 50 miljard per jaar zal verhogen en consumentenwelzijn met meer dan 40 miljard dollar per jaar", aldus het nieuwe rapport. Ars Technica merkt fijntjes op dat de DSL-regelgeving nogal verschilt van de netneutraliteitsregels.

Privacyregels niet van gekomen

Verder heeft het Witte Huis in dit economierapport niet de positieve effecten meegenomen van de paar jaar waarin netneutraliteit wettelijk verplicht was. Ook de geclaimde 'opbrengst' uit het versoepelen van privacyregels wordt niet helder onderbouwd. De onder Obama voorgestelde strengere regels zijn namelijk uiteindelijk niet doorgekomen; in maart 2017 heeft het Amerikaanse Congres met Republikeinse meerderheid deze maatregel namelijk vóór inwerkingtreding afgeschoten.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 24 februari 2020 12:22

Wauw, gebakken lucht is tegenwoordig al 90 miljard waard.

Staat hopelijk (voor hem) wel goed voor zijn poging tot herverkiezing.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.