Overslaan en naar de inhoud gaan

Trump: Apple moet producten in VS maken

De Amerikaanse president Donald Trump roept technologieconcern Apple op om producten in de Verenigde Staten te maken. Op die manier kan Apple voorkomen dat zijn producten duurder worden door de importheffingen op goederen uit China, aldus de president.
Foxconn productie
© Foxconn
Foxconn

Apple had eerder gewaarschuwd dat door de heffingen tegen China verschillende producten zoals horloges, opladers en oordopjes duurder kunnen worden. In een tweet stelde Trump dat Apple dit kan omzeilen door onmiddellijk fabrieken in eigen land te bouwen. Hij beloofde daarbij belastingvoordelen voor Apple. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de tweet van Trump.

Trump liet vrijdag nog weten te overwegen om heffingen op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen in te voeren, bovenop de eerder aangekondigde tarieven op 200 miljard dollar aan producten uit China.

Economie en politiek

Apple heeft begin dit jaar al een forse investering in de VS aangekondigd. In de komende vijf jaar steekt het bedrijf 350 miljard dollar in de Amerikaanse economie. Dit betreft niet direct eigen fabrieken, ter vervanging van productie in China. De reeks investeringen is geconcentreerd op drie gebieden waar Apple naar eigen zeggen al de grootste impact op banenschepping heeft gehad. Dit zijn: direct werkgeverschap door Apple, uitgaven bij en investeringen in Amerikaanse toeveleranciers van Apple, en de snelgroeiende economie rondom app-ontwikkelaars.

Eind 2012 heeft het bedrijf onder leiding van CEO Tim Cook aangekondigd de productie van Macs deels terug naar de VS te brengen. Dit is eind 2013 gerealiseerd, maar de fabriek in Austin (Texas) verzorgt voornamelijk de assemblage van Mac-computers en niet volledig de eigenlijke fabricage. Het gaat bovendien om de Mac Pro die een relatief kleine oplage kent. Eind 2016 zijn berichten naar buiten gekomen dat de verplaatsing naar de VS voor productievertraging heeft gezorgd. Het politieke gebaar van de Amerikaanse productiefaciliteit zou dus niet zonder economische prijs zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in