Management

Branche
Foxconn

Trump: Apple moet producten in VS maken

President zet Apple verder onder druk om de productie naar Amerika over te hevelen.

Foxconn productie © Foxconn
10 september 2018

President zet Apple verder onder druk om de productie naar Amerika over te hevelen.

De Amerikaanse president Donald Trump roept technologieconcern Apple op om producten in de Verenigde Staten te maken. Op die manier kan Apple voorkomen dat zijn producten duurder worden door de importheffingen op goederen uit China, aldus de president.

Apple had eerder gewaarschuwd dat door de heffingen tegen China verschillende producten zoals horloges, opladers en oordopjes duurder kunnen worden. In een tweet stelde Trump dat Apple dit kan omzeilen door onmiddellijk fabrieken in eigen land te bouwen. Hij beloofde daarbij belastingvoordelen voor Apple. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de tweet van Trump.

Trump liet vrijdag nog weten te overwegen om heffingen op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen in te voeren, bovenop de eerder aangekondigde tarieven op 200 miljard dollar aan producten uit China.

Economie en politiek

Apple heeft begin dit jaar al een forse investering in de VS aangekondigd. In de komende vijf jaar steekt het bedrijf 350 miljard dollar in de Amerikaanse economie. Dit betreft niet direct eigen fabrieken, ter vervanging van productie in China. De reeks investeringen is geconcentreerd op drie gebieden waar Apple naar eigen zeggen al de grootste impact op banenschepping heeft gehad. Dit zijn: direct werkgeverschap door Apple, uitgaven bij en investeringen in Amerikaanse toeveleranciers van Apple, en de snelgroeiende economie rondom app-ontwikkelaars.

Eind 2012 heeft het bedrijf onder leiding van CEO Tim Cook aangekondigd de productie van Macs deels terug naar de VS te brengen. Dit is eind 2013 gerealiseerd, maar de fabriek in Austin (Texas) verzorgt voornamelijk de assemblage van Mac-computers en niet volledig de eigenlijke fabricage. Het gaat bovendien om de Mac Pro die een relatief kleine oplage kent. Eind 2016 zijn berichten naar buiten gekomen dat de verplaatsing naar de VS voor productievertraging heeft gezorgd. Het politieke gebaar van de Amerikaanse productiefaciliteit zou dus niet zonder economische prijs zijn.

Lees meer over
3
Reacties
JKD 10 september 2018 13:29

Daar kunnen de Taiwanezen en Chinezen alleen maar blij mee zijn door minder uitbuiting en gezondheidsschade van o.a. de medewerkers (slaven) in dienst van Foxconn

Bas 10 september 2018 12:59

Of het drukt alleen de belachelijke winsten van die inhalige investeerders die ook nog eens belastingen omzeilen(ontduiken).
Volgens mij kunnen de minimum lonen daar niet verder omlaag.

John 10 september 2018 12:32

Trump heeft nog niet door dat de salarissen in de VS niet op hetzelfde niveau liggen als in China. Dus ook als Apple haar productie verhuisd naar de VS zal de prijs opgedreven wordt.

Reden voor Trump natuurlijk om een onderzoek te starten ... en misschien wel een reden om het minimumloon te verlagen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.