Overslaan en naar de inhoud gaan

Trickbot malware afgelopen half jaar verdrievoudigd

De hoeveelheid Trickbot malware is het afgelopen half jaar verdrievoudigd. Dat wordt duidelijk uit een dreigingsanalyse van G DATA CyberDefense. Iedere 6,5 minuut wordt er een nieuw Trickbot sample gepubliceerd. Ook adware-aanvallen stijgen.

In het afgelopen half jaar werd Trickbot door de onderzoekers iets meer dan 40.000 keer waargenomen. Trickbot malware werd ontdekt in 2016. Het is volgens G DATA Cyberdefense een ‘dominante’ multifunctionele bot die voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe mogelijkheden, functies en distributievectoren.

De malware is volgens de onderzoekers flexibel en aanpasbaar en daardoor interessant voor verschillende doeleinden. Met Trickbot malware worden onder meer inloggegevens gestolen, er kan een backdoor worden geïnstalleerd en het maakt ook mogelijk dat er andere malware wordt gedownload of dat er spammails worden verstuurd.

Malware neemt een vlucht

Uit dreigingsanalyse blijkt dat de totale hoeveelheid gedetecteerde malware in april en mei is verdubbeld. Er is een toename van 119,4 procent. Een belangrijke oorzaak daarvan is de toename van adware, dat minder schade aanricht dan ransomware maar wel veel persoonlijke gegevens verzamelt zoals surfgedrag. Adware wordt daarnaast steeds beter en het lukt adware zelfs soms om antivirusprogramma’s en besturingssystemen te omzeilen.

In 2018 werd Trickbot ingezet om gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van grote banken in handen te krijgen. Daarvoor waarschuwde beveiliger ESET. De aanvallers hadden destijds onder meer ING en de GarantiBank in het vizier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in