Trage sites verspillen meer tijd dan files

9 augustus 2011
Dagelijks wachten de Nederlandse internetters met zijn allen zo'n 700.000 uur op het laden van trage sites. Daarmee is het probleem op de digitale snelweg bijna twee keer zo groot als op de fysieke weg. Gemiddeld verdoen automobilisten 400.000 uur per dag in de file.

Tot die conclusie komt SpeedProfs na analyse van de 100 meest bezochte sites in Nederland. Dat preekt wel enigszins voor eigen parochie: het is gespecialiseerd in het doormeten van websties en in het adviseren over versnellen van de werking daarvan.

Gemiddeld opent een webpagina op die sites in 2,6 seconden, heeft SpeedProfs gemeten. Op basis van die meetresultaten in combinatie met publicaties van Google, ITU, Nielsen, New Relic en TNS-NIPO komt Speedprofs tot het volgende rekensommetje:

  • de gemiddelde Nederlander vraagt dagelijks 88 pagina’s op;
  • bij een wachttijd van 2,6 seconden kost hem of haar dat 4 minuten per dag;
  • Voor de 11 miljoen internetters betekent dat zo’n 700.000 uur wachten.
  • 5 miljoen automobilisten staan gemiddeld 5 minuten per dag in de file
  • Files kosten dus 400.000 uur per dag.

Grote verschillen tussen sites
Overigens laten de websites aanmerkelijke verschillen zien. Grote internetbedrijven zoals Microsoft, Google en Facebook laden allemaal onder de 1 seconde. Bedrijven die slecht scoren zijn onder andere het AD, Ziggo, RTL en Groupon die er vier tot tien keer zo lang over doen.

waiting-time-top100-most-visited-sites-NL

Bron: SpeedProfs

"De mensen die sites maken heb zelf vaak de snelste verbindingen en stoppen hun creaties vol met grafische toeters en bellen. Zij realiseren zich doorgaans niet dat de gemiddelde bezoeker er wel vijf keer zo lang op moet wachten. Bijkomend probleem is de trage verbinding van smartphones en tablet-computers. Nog weinig sites zijn geoptimaliseerd voor mobiele netwerken," geeft Willem de Groot, een van de onderzoekers, als commentaar. Overigens zijn minder bezochte sites vaak nog trager zijn, stelt SpeedProfs. Het verwijst naar internationaal onderzoek uit dat een algemeen gemiddelde van 6 seconden constateerde.

Schade vooral door weglopende bezoekers
Als je de wachttijd zou omrekenen naar economische schade, zou je tot een bedrag in de miljarden komen, stelt SpeedProfs. Als sites 50 procent sneller zouden laden, zou de arbeidsproductiviteit met 1 procent toenemen. Die berekening lijkt echter meer bedoeld om het effect van de boodschap te versterken. Veel van het interntgebruik - en de bijbehorende wachttijd - vindt in de privésfeer plaats. En die 4 minuten werktijd per dag valt ongetwijfeld in het niet bij de tijd die de koffiemachine en praatjes over het weer, voetbal, televisie en gezondheid opsouperen. Het belang van snel laden van pagina's moet eerder gezocht worden in de klantenbinding. Het is al bij herhaling gebleken dat internetters een broertje dood hebben aan wachten. Als een alternatieve website merkbaar sneller laadt, zal dat zeker tot afkalving van het bezoek leiden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.