Innovatie & Strategie

Security
fox-it

Topvrouw Fox-IT: AIVD wordt 'nogal arbitrair' ingezet

Zet de "fenomenale" macht van AIVD in voor het publieke belang, pleit hoofd Fox-IT.

© Fox-IT
22 januari 2022

Zet de "fenomenale" macht van AIVD in voor het publieke belang, pleit hoofd Fox-IT.

Inge Bryan, hoofd bij beveiligingsbedrijf Fox-IT en voormalig AIVD'er, spreekt zich in de Volkskrant uit over hoe de overheid cybersecurity aanpakt. De competentiestrijd tussen haar oude werkgever, de AIVD, en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat verantwoordelijk is voor de digitale bescherming van overheid en bedrijfsleven, ziet ze hoofdschuddend aan. "De AIVD wil niet gecoördineerd worden, terwijl dat de opzet van het NCSC is. Allemaal egootjes."

Ook voor het pas aangetreden kabinet, met daarin voor het eerst een bewindspersoon voor Digitalisering, is Bryan streng. "Als je nu als politiek iets gaat doen met digitalisering, ben je vijftien jaar te laat. Er is allang gedigitaliseerd", zegt ze in de krant.

Strijd tegen ransomware

Het goede nieuws is volgens Bryan dat de Nederlandse overheid met de AIVD een "fenomenale" macht in huis heeft, die zij volgens Bryan ten onrechte "nogal arbitrair" inzet. "De AIVD (wordt) enkel ingezet voor het belang van de staat", zegt ze. "Voor mij geldt het publieke belang en dat is niet altijd hetzelfde als het staatsbelang."

"Ik verwacht dat als je zo'n legermacht hebt zitten als de AIVD, dat je een grotere betekenis hebt in de strijd tegen gijzelsoftware. De AIVD heeft dat samen met de MIVD en NCTV neergezet als bedreiging voor de nationale veiligheid. Nou, wat doe je dan? De AIVD is er ook om in te grijpen. Waarom zie ik dat niet?", zegt Bryan tegen de Volkskrant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.