Overslaan en naar de inhoud gaan

'Topografie brein kan een-op-een op een chip gezet'

Met een analyse van de elektrische signalen van neuronen in de hersenen, kan in kaart worden gebracht waar deze neuronen contact maken en hoe sterk de verbindingen zijn. Die topografie kan vervolgens direct als basis dienen voor het ontwerp van een driedimensionaal netwerk van SSD-geheugens, bijvoorbeeld in nieuwe typen flashgeheugen.
Kunstmatige intelligentie
© Shutterstock
Shutterstock

Deze visie gebaseerd op voorbereidend onderzoek staat in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Nature Electronics en is uitgevoerd door onderzoekers van Harvard University en Samsung. De reden om te kijken naar de biologie is de tot nog toe ongeëvenaarde efficiëntie van het brein wat betreft energieverbruik, maar ook het vermogen om snel te leren en uiteindelijk bewustzijn.

Natuurlijke intelligentie helpt AI

Donhee Ham, een van de onderzoekers van Samsung die aan het project werkt, zegt tegen ZDNet dat de visie die in het artikel uiteen is gezet een hoog ambitieniveau heeft. "Maar toewerken naar zo'n heroïsch doel verschuift de grenzen van kunstmatige intelligentie, neuroscience en de halfgeleiderindustrie."

Voor Samsung is het onderzoek hoogst relevant in het kader van de ontwikkeling van chips die zijn geoptimaliseerd voor het verwerken van AI-taken. Het energieverbruik van de huidige generatie chips voor bewerkingen met complexe modellen ligt nogal hoog. Dit vormt een groot obstakel voor verdere verbeteringen aan bijvoorbeeld natuurlijke taalverwerking of beeldherkenning. Neuromorphic computing -de onderzoeksrichting die probeert lessen te trekken uit hoe het biologisch brein werkt - kan helpen dat energieprobleem op te lossen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in