Loopbaan

Branche
Brainport kaart

Topman ASML: ‘Nooit naar de Randstad’

Het is uitgesloten dat ASML weggaat uit Noord-Brabant en naar de Randstad verkast, zegt topman Peter Wennink.

11 oktober 2016

Volgens Wennink is de toegevoegde waarde van ASML groter dan die van de hele Tweede Maasvlakte, ‘waar volledig geautomatiseerde containers op treinen worden geladen die volledig geautomatiseerd naar Duitsland rijden’. Hij stelt dan ook dat het toekomstige verdienmodel van Nederland in Brabant zit. Dit wordt in Den Haag niet echt erkent. Een vrouwelijk lid van het kabinet zou laatst tegen de ASML-topman hebben gezegd: "U heeft daar allemaal Chinezen en Amerikanen wonen die gewend zijn om een stuk te reizen. Dan hebben ze er toch geen problemen mee om ’s avonds anderhalf uur onderweg te zijn naar de schouwburg in Amsterdam?" Wennink noemt dit flauwekul.

Continue kruisbestuiving

Maar de Brainport-regio (Eindhoven en Veldhoven en omgeving) verlaten is wat hem betreft absoluut geen optie. “Hier hebben we een continue kruisbestuiving met onze toeleveranciers. Ga ik naar Amsterdam, dan moet ik al die bedrijven meenemen.” Volgens hem ontbreekt het aan internationale allure en voorzieningen in Noord-Brabant. “Er is geen rijksmuseum onder de grote rivieren. Niet één! Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen van het Rijk gemiddeld € 123 per inwoner per jaar voor hun voorzieningen, waaronder sportieve en culturele activiteiten. Eindhoven krijgt € 1,53.”

De ASML-topman denkt dat het gebrek aan geld voor voorzieningen in de regio een bedreiging kan worden voor Brainport. “Om onze technologische voorsprong te behouden, hebben we internationale toptalenten nodig. Als ik niet competitief kan zijn omdat het voorzieningenniveau in deze regio ondermaats is, heb ik een probleem. Want mensen moeten hier niet alleen komen werken. Ik wil dat ze hier twintig jaar blijven. Dat hun kinderen hier geboren worden.” De gemeente Eindhoven heeft hier volgens Wennink geen geld voor.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!