Beheer

Zakelijke software
Toolbox: handige tools voor op kantoor

Toolbox: handige tools voor op kantoor

Om  te tekenen, met LEGO te bouwen of handige flowcharts te maken.

© Pixabay CC0 Public Domain
24 juni 2019

Om  te tekenen, met LEGO te bouwen of handige flowcharts te maken.

We vonden ook deze keer weer handige of bijzondere tools om je leven of werk te veraangenamen: Krita, yEd met yEd Live en voor thuis BrickLink Studio. 

Krita heeft een mascotte: Kiki de eekhoorn

Krita

Wellicht heb je nog nooit gehoord van Krita. De software die zijn basis vindt in het tekenprogramma van KOffice, bestaat al meer dan tien jaar en wordt veel gebruikt door kunstenaars en ontwerpers. Krita is een professioneel tekenprogramma, en hoort thuis in het rijtje van GIMP, Darktable, IrfanView en Photoshop. De mogelijkheden zijn eindeloos. De gebruiksvriendelijke userinterface is helemaal aan je wensen en manier van werken aan te passen. De uitgebreide gereedschappen om vector- en rastertekeningen te maken, variëren van kleurenpaletten, penselen en kwasten tot allerlei vormen. Ben je wat minder handvast, dan helpt de kwaststabilisator om toch strakke rondingen te tekenen. Automatisch vullen, spiegelen, transformeren, buigen, vloeibare effecten toepassen, het werken met lagen en maskers, macro’s en volledig kleurenbeheer. Het pakket ondersteunt zo’n beetje elk bestandsformaat dat er maar gebruikt wordt voor foto’s en kan uiteraard Adobe Photoshop-bestanden maken en lezen. Uniek is de mogelijkheid HDR-foto’s te kunnen openen en wijzigen. Krita is uitgebreid gedocumenteerd en omdat het veel gebruikt wordt, is er veel informatie over te vinden. Krita heeft een mascotte: Kiki de eekhoorn (in Albanees betekent krita namelijk eekhoorn). Het open source Krita is gratis te downloaden en gebruiken, in het Nederlands als je wilt, voor Windows, macOS en Linux.

Product: Krita 4.1.7
Web: https://www.krita.org
Licentie: open source

BrickLink Studio, om digitaal met LEGO te bouwen

Studio

Heb je kinderen, dan is de kans groot dat je LEGO in huis hebt. Verlaten je tieners het huis, dan wordt er veel speelgoed weggegooid of op marktplaats verkocht, maar LEGO heeft vaak een langere levensduur. Veel volwassenen bouwen namelijk ook met LEGO. Een ontwerppakket met een bijzonder doel is Studio. Met Studio ontwerp je huizen, auto’s en allerlei denkbare objecten om daadwerkelijk met LEGO-steentjes te maken. Het is een CAD-pakket voor LEGO. Je kiest een grondplaat en begint te bouwen. Hierbij gebruik je de bibliotheek met blokjes. Je kiest gewone blokken, met een, twee, vier, zes noppen, vierkant, langwerpig, je kent ze wel. Maar de bibliotheek bevat ook dieren, voertuigen, poppetjes, de ingewikkeldere onderdelen van technisch LEGO en nog veel meer. Ontwerpen is een kwestie van slepen van blokjes, ze op de juiste plek ‘vastklikken’ en ze een kleurtje geven. Het ontwerp render je, en bekijk je van alle zijden door het te draaien en in en uit te zoomen. Je krijgt een beetje een Minecraftgevoel tijdens het bouwen. Als je product gereed is, is een onderdelenlijst te bekijken en zie je meteen wat het gaat kosten als je de steentjes daadwerkelijk gaat kopen. Er zijn links naar (web)winkels om steentjes te kopen. In Studio maak je meteen de bouwinstructie voor je ontwerp. BrickLink vormt de brug tussen LEGO-bouwers en -kopers. Persoonlijke ontwerpen worden verhandeld via de site. Dit was tevens het ultieme doel van de op 33-jarige leeftijd overleden oprichter Daniel Jezek. Studio is gratis te downloaden voor Windows en macOS.

Product: BrickLink Studio 2.0.1-127
Web: https://www.bricklink.com
Licentie: freeware

yED is een flow chart applicatie

yEd Graph Editor

Het is misschien niet de meest commerciële naam voor een product, maar dat zegt gelukkig niets over de kwaliteit. YEd is een flowchartapplicatie die net als LibreOffice Draw de concurrentie aangaat met Microsoft Visio. De bediening heeft er ook wel iets van weg. Om je op weg te helpen, is er een bibliotheek met allerlei elementen: naast de noodzakelijke flowchartelementen heb je de beschikking over een scala van andere elementen voor het vastleggen van bedrijfsprocessen, netwerken en meer. Is dat niet voldoende, dan importeer je zelfgemaakt JPG- of PNG-afbeeldingen, vectorgraphics of Microsoft Visio .vsx-bestanden. Wil je diagrammen gebruiken met onderliggende data? Dat kan. Je importeert gemakkelijk Excelwerkbladen, of GraphML (een speciale versie van XML), GEDCOM (voor genealogische gegevens), of GML (tekstgebaseerde diagrammen).

Belangrijk is dat je de diagrammen goed documenteert, anders weet je na een paar maanden niet meer wat je getekend hebt. YEd ondersteunt dit door uitgebreide labelmogelijkheden. Het label van elk element wordt automatisch geplaatst, zodat dit altijd leesbaar is. Labels mogen bestaan uit meerdere regels tekst, pictogrammen of HTML-code. Een element mag zelfs meerdere labels en tooltips bevatten. De elementen zijn aan elkaar te koppelen en behouden deze relatie als je ze verplaatst. Hierbij worden ze automatisch uitgelijnd, in een grid gekoppeld en verbindingen worden automatisch gehergroepeerd indien nodig.

Het werken met yEd is erg intuïtief. Je zoomt in en uit met je muis, selecteert één of meer elementen en kopieert en plakt erop los. Uitgebreide undo-mogelijkheden zorgen dat je elke wijziging die je per ongeluk maakt, kunt terugdraaien. Ben je meer van het werken met het toetsenbord: bijna alles is te bedienen met sneltoetsen. Je werkt tegelijkertijd aan meerdere diagrammen en bekijkt ze met preview voordat je ze afdrukt; handig als je omvangrijke diagrammen maakt die bijvoorbeeld als poster afgedrukt moeten worden. Print je het diagram niet, dan is het tevens mogelijk dit te exporteren als PDF of EPS, Adobe Flash (SWF), SVG vectorgraphics inclusief embedded URL’s en tooltips, Enhanced Windows Meta File (EMF), JPG, GIF en meer. YEd is geschreven in Java en is gratis te downloaden voor Windows, Linux en macOS. Daarmee is nog niet alles gezegd. Naast yEd bestaat er nog yEd Live (zie de link). Dit is een variant van yEd die in de browser draait en hierdoor te gebruiken is op elk platform, inclusief veel mobiele apparaten. Bestanden bewaar je direct in Google Drive of DropBox of een ander clouddienst, of je download ze als GraphML-bestand naar je lokale opslag.

Product: yEd Graph Editor 3.19
Web: https://www.yworks.com/products/yed en https://www.yworks.com/yed-live/
Licentie: gratis

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.