Beheer

IT beheer
Toolbox: Beheer, simpel toch?

Toolbox: Beheer, simpel toch?

Drie voorbeelden van geslaagde beheeromgevingen.

© CC0: Pixabay.com,  Geralt
9 oktober 2020

Soms heb je goedwerkende producten die lastiger in het gebruik worden, doordat de fabrikant functies eraan begint toe te voegen die niet relevant zijn voor de primaire taken waarvoor je het pakket hebt aangeschaft. Of pakketten waarbij de fabrikant aan het rommelen gaat met licentiemechanismen en hiermee veel irritatie en storingen opwekt bij de beheerders. Ik zal geen voorbeelden noemen, maar je kent er vast wel zo eentje. Het kan ook anders.

Het beheren van een kleinere serverfarm is eigenlijk – op wellicht het initieel inrichten na – helemaal niet zo ingewikkeld meer. De meeste software is stabiel en volwassen, wat ook nog eens betekent dat de ondersteuning – mocht die nodig zijn – goed geregeld is. Beheerapplicaties en managementconsoles zijn beheervriendelijk. Als je een drukke baan hebt, wil je de kostbare tijd immers besteden aan echte problemen en niet aan slecht werkende beheersoftware. Ingewikkelde managementconsoles zijn misschien wel handig om je baan zeker te stellen omdat overdragen van het werk lastiger is, maar dat mag toch nooit het streven zijn. De moderne beheerder streeft naar beheergemak en eenvoud, en gemak zou altijd deel moeten uitmaken van de selectiecriteria bij het zoeken naar een nieuwe oplossing of product. Hier volgen drie voorbeelden van geslaagde beheeromgevingen.

Microsoft Hyper-V
Microsoft Hyper-V

Hyper-V

Voor kleinere omgevingen is Microsofts Hyper-V een dergelijk product. Installatie is eenvoudig en is niet meer dan het inschakelen van deze component op Windows Server 2016/2019. Na het aanmaken van virtuele switches, voeg je de virtual machines toe. Linuxmachines draaien overigens ook prima op Hyper-V. Je houdt in één oogopslag de status zoals de performance en uptime van je virtual machines in de gaten, past simpel toegekend geheugen en cores per VM aan, of vergroot of verkleint schijven. Als je gebruikmaakt van een professionele server van bijvoorbeeld Dell of HP als host, is het zelfs mogelijk fysieke schijven in de server te installeren, deze te initialiseren en de beschikbaar gekomen gigabytes toe te kennen aan VM’s naar keuze. Dit alles zonder downtime. Je reboot servers op afstand vanuit de Hyper-V-managementconsole indien nodig, het bootproces volg je door verbinding te maken vanuit de Hyper-V-manager met de console van de VM. Kritisch puntje is altijd het herstarten van de host zelf. Professionele servers hebben een via het netwerk bereikbare console, dus je kunt zelfs dit op afstand uitvoeren. Bij een herstart van de host, hoeven de guests niet te herstarten; dit is configureerbaar per guest. Het loopt allemaal soepeltjes. Zeker voor het mkb met omgevingen tot laten we zeggen 20 servers is Hyper-V een zeer eenvoudige oplossing.

Altaro VM Backup

Altaro VM Backup

Bij een eenvoudig te beheren hypervisor wil je eveneens een eenvoudig te begrijpen en bedienen back-upoplossing. Voor Altaro Backup schaf je een licentie per host aan, en het werkt met VMware en Hyper-V. Je installeert het pakket op één host, en op de andere host wordt alleen een agent automatisch geïnstalleerd. Het idee achter Altaro is dat je alleen virtual machine images back-upt, naar een onlineomgeving zoals een NAS. Plaats je een tweede NAS op een externe locatie, dan wordt daar een offsite back-up gemaakt (of je plaatst die in de cloud, zo je wil). Na eenmalig toevoegen van de back-uplocaties, sleep je de gedetecteerde virtual machines naar de locaties om aan te geven waar de online en offsite back-ups gemaakt moeten worden. Vervolgens stel je een back-uprooster in. In dit rooster geef je aan, door VM’s met drag-and-drop te verplaatsen, welke VM’s op welke dagen en tijdstippen geback-upt moeten worden. Tot slot ken je een retention policy toe, weer door de VM te verslepen. Per retention policy is het mogelijk een GFS-instelling te maken. Met grandfather-father-son-retentie geef je aan hoeveel dagen de volledige back-up bewaard moet worden, en hoe lang daarna een weekback-up, maandback-up en jaarback-up bewaard dient te worden. De back-ups worden uiteraard gedupliceerd en gecomprimeerd. Restores voer je uit op bestandsniveau, of mailboxniveau als je een Exchange-server hebt, of per volledig VM image. Als je dit leest, denk je misschien dat het ingewikkeld is, maar Altaro is werkelijk erg eenvoudig in te richten en gebruiken. Ook updates van de software en de agent zijn kinderspel. Er is zelfs een gratis versie waarmee je tot twee VM’s per host kunt back-uppen.

Ubiquiti UniFi

Ubiquiti UniFi

Als je ooit een wifinetwerk hebt beheerd, weet je misschien hoe vervelend het kan zijn om meerdere accesspoints identiek en actueel te houden. De Ubiquiti UniFi Controller-software die bij de UniFi-accesspoint wordt geleverd, is een mooi staaltje beheereenvoud. De Javasoftware maakt van het systeem een webserver, waarna je met een browser verbinding maakt. Na inloggen definieer je eenmalig de wifi-instellingen voor het beveiligde en het gastennetwerk. Je configureert (nieuwe) accesspoints door ze simpelweg aan het netwerk te koppelen. De controller herkent het nieuwe accesspoint en configureert het. Met de controllerbeheerconsole zie je de status van de accesspoints, de verbonden clients, de status en kwaliteit die de gebruikers ervaren. Is er nieuwe software, dan krijg je hier een melding van. Je installeert deze gewoon over de oude heen; alle instellingen van de onderliggende database blijven behouden. Het werkt feitelijk foolproof. Voor de accesspoints verschijnt eveneens regelmatig nieuwe firmware. Installatie gebeurt vanuit de controller; je hoeft de accesspoints nooit te bezoeken. Ze zijn op afstand (collectief of groepsgewijs) te configureren, upgraden en herstarten. Mocht het ooit nodig zijn een accesspoint fysiek uit en weer aan te zetten, dan is het aan te raden dat je het accesspoint voedt via PoE. Je hoeft dan niet de stroom eraf te halen van het aan het plafond gemonteerde accesspoint, maar ontkoppelt simpelweg even de netwerkkabel in de switch in je server- of dataruimte.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!